Kuva: Fotolia

Iskikö flunssa? Vinkit, joiden avulla paranet nopeammin

27.10.2016 21:15 - Elisa Jalasjoki

Syksyn tullen monet huomaavat sairastuneensa flunssaan. Oloaan pystyy helpottamaan esimerkiksi lisäämällä sitruunaa tai minttua veden sekaan.

Syksyinen sadesää saa useat meistä potemaan nopeasti flunssan oireita. Aivastelun, yskän ja väsymyksen keskellä on kuitenkin helppo tehdä pieniä asioita parantaakseen omaa oloa. Alta voit lukea vinkit siihen, mitä kannattaa tehdä flunssan iskiessä yllättäen.

1. Juo enemmän vettä

Tavalliseen veteen saa nopeasti lisää makua lisäämällä sinne esimerkiksi sitruunaa tai minttua. Veden juominen piristää oloa nopeasti, sekä heleyttää turvonneita kasvoja.

2. Nauti omenasiideriviinietikkaa

Helpoin tapa on lisätä tuotetta vesilasiin. Omenasiideriviinietikka ei maistu hyvältä, mutta se avaa kurkkua ja saa olon paremmaksi. Flunssan pahimpia tunteita onkin se, kun henki ei tunnu kulkevan. 

3. Lisää unen määrää

Sairastelu kuluttaa voimia. Paras tapa puolustautua flunssalta on käsienpesun lisäksi vahtia myös, että nukkuu tarpeeksi. Unta on lisättävä juuri öisin, jolloin keho taistelee viruksia vastaan paremmin. Muutamaa tuntia aiemmin nukkumaan meneminen tekee jo paljon. 

4. Anna lämpimän veden rentouttaa

Sytytä kotiisi kynttilöitä pimeyden keskelle. Jos kotoasi löytyy kylpyamme, ota lämmin kylpy. Pitkä lämmin suihku ajaa saman asian. Lämpimän vesihöyryn hengittäminen helpottaa tutkitusti flunssan oireita.

5. Pidä leffamaraton

Oletko pitkään halunnut katsoa elokuvasarjan kaikki osat putkeen? Mikä sopisikaan ajankohdaksi paremmin kuin se, että makaat kotona kipeänä. Elokuvien katselu piristää alakuloista mieltä nopeasti ja on sopivan rauhallista tekemistä sairastaessa.

6. Lue kirjoja

Lukeminen saa kehon rentoutumaan, mikä auttaa esimerkiksi nukahtaessa. Flunssa vapauttaa kiiresistä aikatauluista, jolloin voi rauhassa syventyä lukemaan kesken jäänyttä mestariteosta sängyn pohjalle.

7. Syö erilaisia keittoja

Lämmin keitto pehmentää karheaa kurkkua ja avaa tukkoisen nenän. Se on helposti syötävää ruokaa silloin, kun kurkku tuntuu olevan tulessa. Erilaiset sosekeitot ovat myös helppoja tehdä, ja niistä riittää ruokaa moneksi päiväksi.

8. Katso, että syöt tarpeeksi sinkkiä

Sinkin syönti ei estä flunssan tuloa, mutta se nopeuttaa siitä parantumista. Sinkki lisää vastustuskykyä, jolloin riski sairauden uusiutumiseen pienenee. 

9. Puhdista mielesi kaikesta

Voit kokeilla esimerkiksi venyttelyä, tai meditointia. Rauhallinen liikkuminen auttaa lihaskipuun, jota flunssa usein aiheuttaa. Jatkuvan makoilun ja istumisen jälkeen vähäinenkin liikunta parantaa oloa.

10. Hanki ilmankostutin

"Ylimääräinen" kosteus ilmassa auttaa helpottamaan hengityksen kulkua. Se myös pehmentää ihoa. Useissa ilmankostuttimissa on myös lämpimän ilman puhallin, jonka avulla huoneesta saa nopeasti lämpimämmän.

11. Peitä punaisuus

Flunssan jälkeen nenänpielet tuntuvat punoittavan usein liiankin kirkkaasti. Kun palaat töihin, laita peitevoidetta punaisiin kohtiin. Se piristää nopeasti ulkonäköä, eikä paljasta sinusta enää samantien, että olet istunut viime päivät kotona nenäliinapaketin kanssa.

Lähde: Pure Wow

Lue myös: Oletko jatkuvasti väsynyt? Lisää energiaa päivääsi tapojasi muuttamalla

Lue myös: Tee loppuvuodesta paras mahdollinen - neljä kokeilemisen arvoista vinkkiä

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat