Kuva: Fotolia

Haluatko vähentää sokerin käyttöä? Lue personal trainerin vinkit ja kokeile sokeritonta herkkureseptiä

07.01.2017 09:15 - Karoliina Kotala

Monen tammikuuhun kuuluu sokerin käytön vähentäminen. Jos herkkuhammasta silti kolottaa, voi ammattilaisen vinkeistä löytyä apua.

Sokerin on jo pitkään uutisoitu olevan monellakin tapaa haitallista ihmiselle, mutta silti lukemattomat suomalaiset nauttivat sokeria lähes päivittäin. Tietoisuus sokerin haitoista on kuitenkin kasvanut viime vuosina ja monen uusi vuosi onkin alkanut sokerittomasti. Myös liikunta- ja hyvinvointipalvelu Bealive:stä tuttu personal trainer Johanna Muhonen tietää monen aloittavan vuoden alusta tiukan  sokerilakon. 

- Itse en ole lakkoihminen, vaan uskon enemmänkin kohtuuteen. Jos kiellän itseltäni kokonaan jotain, tulee sitä sitten mietittyä koko ajan, Muhonen kertoo. 

Toisilla kuitenkin kohtuus tuntuu olevan haastavampaa kuin totaalikieltäytyminen ja siksi herkkulakko voikin joissain tapauksissa olla hyvä vaihtoehto. 

- Jos kieltäytyy kokonaan herkuista, niin on tärkeää muistaa säännöllinen ateriarytmi. Valitettavan moni nainen syö päivän aikana liian vähän ja sitten illalla iskee kova herkkuhimo. On tärkeää tuntea itsensä ja omat syömistottumuksensa, Muhonen muistuttaa. 

Mitkä vinkit on sitten hyvä muistaa herkkulakossa? 

- Kauppaan ei kannata koskaan mennä nälkäisenä, silloin helpommin sortuu huonoihin valintoihin. Nauti edes banaani tai joku muu välipala ennen kauppaan menoa. Osta kotiin pakkaseen valmiiksi erilaisia marjoja. Kannattaa myös tehdä etukäteen kauppalista, niin ostoskärryyn ei eksy epäterveellisiä herkkuja. Muista myös syödä päivän mittaan säännöllisesti, niin herkkuhimo ei iske loppupäivästä. Jos kova makeanhimo kuitenkin iskee, niin ennen kuin sorrut, syö hedelmä josta pidät ja juo lasi vettä, sen jälkeen kuulostele oloa uudestaan, Muhonen opastaa. 

Muhoselta löytyy myös maukas resepti niille, joilla pelkät hedelmät eivät taita herkkuhimoa. 

- Ota pakkasesta marjoja ja lisää niiden joukkoon vaniljaproteiinijauhetta, kaura- tai mantelimaitoa sekä kookosöljyä ruokalusikallinen. Vaikka proteiinijauhe ei olekaan kaikista puhtainta ravintoa, ei siitä toisinaan nautittuna ole haittaa. Sekoita ainekset keskenään ja nauti, kun tekee makeaa kovasti mieli. Kyseinen herkku maistuu aivan jäätelölle ja vie taatusti makeanhimon, Muhonen vinkkaa. 

Lyhyiden lakkojen sijaan Muhonen kuitenkin suosittelee pieniä, pysyvämpiä muutoksia. 

- Moni aloittaa lakon, jonka jälkeen ahmitaan taas herkkuja. Parempi on olla tekemättä liian isoa muutosta ja pienillä teoilla lähteä liikkeelle. Kokeile mieluummin kaksi viikkoa pieniä muutoksia ja pian huomaatkin nauttivasi terveellisemmästä ruoasta tai liikunnasta. 

Lue myös: Monestiko viikossa kannattaa treenata, jos haluaa näkyviä tuloksia? Personal trainer vastaa

Kilpailut

Uusimmat