Kuva: Fotolia

Eksytkö helposti? Se voi olla merkki yllättävästä sairaudesta

08.05.2017 12:15 - Karoliina Kotala

Osa ihmisistä tuntuu olevan taipuvaisia eksymään helposti. Tutkimuksen mukaan se voi kuitenkin olla myös ensimmäinen merkki tietystä sairaudesta.

Edinburgin yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa on saatu selville, että eksymiset voivat olla ensimmäisiä merkkejä Alzheimerin taudista. Taipumus eksymiseen jo nuorella iällä saattoi enteillä kyseisen taudin puhkeamista tulevina vuosina. Samaisen tutkimuksen tarkoitus oli selvittää varhaisimpia ennusmerkkejä, jotta Alzheimerin tautiin sekä dementiaan sairastumisen riskiä voitaisiin ymmärtää paremmin sekä ehkäistä jo nuoremmalla iällä.

- Alzheimerin sairautta pidetään usein muistisairautena, mutta tiedämme nyt, että ensimmäiset ongelmat, joita potilaat kohtaavat, eivät liity muistamiseen, vaan vähenevään kykyyn käsittää ympäristönsä, paikat tai itsensä. He menettävät kykynsä navigoida, tutkija Karen Ritchie kertoo.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava parantumaton sairaus. Arvioiden mukaan sitä sairastaa Suomessa yli 70 000 potilasta.Alzheimerin taudille on tyypillistä sen vaiheittainen ja hitaasti etenevä luonne ja oireiden kesto ja niiden vaikeutuminen ovat hyvin yksilöllisiä. Useilla potilailla oireet ovat lieviä vuosienkin ajan.

Se mikä aiheuttaa Alzheimerin taudin on vielä tutkijoille epäselvää, mutta tiettyjen tekijöiden tiedetään altistavan tautiin sairastumiselle. Kyseisiä tekijöitä ovat muun muassa ikä, sukurasite sekä aiemmin sattuneet kovat päävammat.

Lue myös: Poltatko tupakkaa vain humalassa? Tapa ei ole niin viaton kuin luulit

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat