Kuva: Fotolia

Selkäkivun taustalla voi olla jotain vakavampaa - katso, milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen

07.06.2017 21:15 - Senja Rapila

Muun muassa jalkoihin asti heijasteleva kipu kertoo siitä, että hermojuuret ovat saattaneet ärsyyntyä.

Jos olet kärsinyt pidempään selkäkivusta tai huomaat yhtäkkiä oireita, jotka eivät ole tuttuja, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Kyseessä voi nimittäin olla ongelma, jota kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Jos selkäkivun kanssa ilmenee samanaikaisesti...

Jalkakipua

Jos selkäkipu heijastaa takapuoleen tai jalkoihin asti, se viittaa siihen, että kyseessä voi olla jonkinlainen hermojuurien ärsyyntyminen. Vaikka tässä on mahdollista että kipu katoaa itsestään, voi se aiheuttaa pistelyä ja puutumista, lihasten heikkenemistä ja jatkuvaa kipua. 

Iskiasoireyhtymällä tarkoitetaan selästä toiseen pakaraan ja jalkaan säteilevää kipua, joka aiheutuu juurikin hermojuurien jatkuvasta puristustilasta.

Ontumista

Jos huomaat jomman kumman jalkasi heikkenevän tai alatontua, täytyy lääkärin paikkeille mennä samantien. Kyseessä voi nimittäin pahimmassa tapauksessa olla hermostovaurio. Jos sivuutat ongelman, lihasten heikkoudesta voi tulla pysyvää. Käy siis suosiolla lääkärissä ennen kuin vaivasta tulee pysyvä.

Tasapaino-ongelmia

Mitä vanhemmaksi naiset tulevat, heillä on suurempi riski osteoporoosin sukuisiin murtumiin luissaan. Joten jos sinulla on minkäänlaista selkäkipua ja tunnet olosi epätasapainoiseksi, selkä tulisi tutkia tällöin kunnolla.

Suolisto- tai virtsarakko-ongelmia

Mikäli selkäkivun aikana huomaa, että kärsii suoliston tai virtsarakon ongelmista, tai että nivuset ovat tunnottomat, ne ovat akuutti merkki cauda equina syndroomasta, harvinaisesta oireyhtymästä, joka painaa hermoja selkäydinkanavassa.

Kyseessä voi olla niinkin vakava tilanne, joka vaatii leikkausta. Tutkimusten mukaan 48 tunnin jälkeen sairaudesta täydellinen palautuminen voi olla hyvin epätodennäköistä.

Koko kropan reaktioita

Joissain tapauksissa potilaiden koko kroppa reagoi selkäkipuun muun muassa kuumeen, väristysten tai yöllisen hikoilun muodossa. Nämä ovat merkkejä siitä, että kroppasi reagoi johonkin muuhun kuin pelkästään normaaliin selkäkipuun, joten kannattaa käydä tarkistuttamassa itsensä. Kyseessä voi olla esimerkiksi jonkinlainen tulehdus.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Naksuvat polvet viittaavat kivuliaaseen terveysriskiin tulevaisuudessa

Lue myös: Kärsitkö jatkuvasta yskästä? Lääkäri listasi keuhkosyövän neljä yleisintä oiretta

Kilpailut

Uusimmat