Kuva: Fotolia

Aikuiset nauttivat tutkimusten mukaan liikaa D-vitamiinia - vältä yliannostusta!

24.06.2017 21:45 - Senja Rapila

Tutkimusten mukaan aikuiset nauttivat paljon enemmän D-vitamiinia kuin mitä olisi tarpeen.

Pop Sugar -julkaisu uutisoi tutkimuksesta, jonka on julkaissut JAMA-sivusto. Siinä kerrotaan, että aikuiset nauttivat nykypäivänä paljon enemmän D-vitamiinia kuin mitä olisi suositeltavaa ja tarpeellista.

D-vitamiini on elintärkeää luuston terveyden kannalta ja tällä hetkellä suositeltu annosmäärä päivässä terveille aikuisille on 15 mikrogrammaa. Tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että jotkut aikuiset nauttivat jopa yli 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, joka on reilusti yli suositellun.

Kerrotaan, että suurin osa terveistä aikuisista saavat tarpeeksi D-vitamiinia pelkästään ruokavaliostaan ja auringonvalolle altistumisesta. Suomalaisille auringonvalosta ei kuitenkaan liikaa vitamiineja saa, joka tulee korvata vitamiinivalmisteilla.

D-vitamiinin liika nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa negatiivisia sivuvaikutuksia. Yli 100 mikrogramman päivittäiset D-vitamiiniannokset lisäävät muun muassa luun hajoamista ja suurentavat veren kalsiumpitoisuutta.

Älä siis nauti tietoisesti liian suuria määriä D-vitamiinia, vaan kysy mieluummin apteekkarilta neuvoa juuri sinulle sopiviin vitamiiniannoksiin. 

THL:n suositus suomalaisille

Suomessa viranomaiset suosittelevat nykyään D-vitamiinivalmisteen käyttöä ympärivuotisesti 2 viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi. Sivustolla ohjeistetaan myös, että terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n, suositus on nauttia D-vitamiinia päivittäin ympäri vuoden.

Alla suora lainaus THL:n sivuilta:

"D-vitamiinivalmistetta käytetään 7,5 µg (300 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden. Vitamiinivalmisteen käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on turvallista, eikä liikasaannin riskiä tavanomaisessa ruokavaliossa ole.

Poikkeuksena ovat erittäin runsaasti vitaminoidut tuotteet kuten maitovalmisteet, joissa on D-vitamiinia 2 µg /100 ml. Niiden säännöllinen erittäin runsas käyttö saattaa johtaa liian runsaaseen D-vitamiinin saantiin."

Lähde: Pop Sugar, Terveyskirjasto, THL

Lue myös: Tässä ovat pahimmat viholliset suolistollesi - mukana yllättäviä ruoka-aineita!

Lue myös: Terveelliset naposteltavat, jotka voivat aiheuttaa turvotusta

Lue myös: Ällöttäviä uutisia bakteerikammoisille - aivastaessa pöpöt jäävät leijumaan ilmaan lähes tunniksi!

Kilpailut

Uusimmat