Kuva: Fotolia

Tutkimus selvitti paikat, jotka laukaisevat helpoiten paniikkikohtauksen

03.07.2017 23:45 - Katariina Auvinen

Ainakin joka viides aikuinen on elämänsä jossain vaiheessa kokenut paniikkikohtauksen.

Hikoiluttaa, sydän pamppailee, rintaan sattuu ja hengitys tihenee. Tuttuako? Voit kärsiä paniikkikohtauksesta, jolla tarkoitetaan äkillistä pelko- tai ahdistuskohtausta. Kansainvälinen tutkimus selvitti paikat, joissa paniikkiherkkä ihminen helpoiten saa kohtauksen. Tutkimukseen osallistui yhteens'ä 1000 paniikkihäiriöstä kärsivää ihmistä. 

Yksittäiset paniikkikohtaukset ovat suhteellisen yleisiä. Ainakin joka viides aikuinen on jossain elämänsä vaiheessa kokenut paniikkikohtauksen. Kohtaukset ovat saajalleen kiusallisia ja ne voivat jopa rajoittaa elämää, mutta ne eivät ole vaarallisia voimakkaista oireista huolimatta. 

Tutkimuksen mukaan suurin osa saa herkiten paniikkikohtauksen tilassa, jossa on paljon ihmisiä. Tällainen voi esimerkiksi olla ruuhkainen huone tai kauppa, jossa paniikkikohtaus pyrkii pintaan. 

Hämmästyttävää oli, että oma sänky oli paikka, jossa paniikkikohtauksia saadaan toiseksi eniten. Myös auto ja hissi aiheuttavat eniten paniikkikohtauksia. Vaikka suurin osa tutkimukseen osallistuneista pystyi kertomaan paikan tai tilanteen, jotka aiheuttavat paniikkikohtauksen, läheskään kaikki eivät siihen pystyneet. Esimerkiksi alle 24-vuotiaat saivat helpommin paniikkikohtauksen ilman mitään varoitusta. 

Iällä on väliä, missä paniikkikohtaus iskee helpoimmin

Nuoremmat tutkimukseen osallistuneista saivat paniikkikohtauksen helpoimmin ajessaan tai ollessaan autossa. Tämä voi olla suoraan verrannollinen siihen, että nuoremmilla on vähemmän ajokokemusta, kuin vanhemmilla. 

25-33-vuotiaat saivat helpoimmin paniikkikohtauksen lentokoneessa, kun taas siitä vanhemmat ruuhkaisessa huoneessa. 

Lue myös: Iskikö paniikkikohtaus? 5 ammattilaisten vinkkiä, joilla selviät kohtauksesta

Lähde: Huffington post & Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat