Kuva: Fotolia

Kaurapuuron 8 merkittävää terveyshyötyä – ota kaura osaksi ruokavaliotasi jo tänään

13.07.2017 14:45 - Emmi Moilanen

Perinteinen kaurapuuro on todellinen terveyspommi, sillä se voi tuoda avun uniongelmiin ja auttaa verenpaineen laskemisessa.

Puuro on nopea, helppo ja edullinen ruoka, joka sopii syötäväksi lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa. Älä anna tämän arkisen herkun vaatimattoman ulkomuodon hämätä, sillä erityisesti kaurapuuro on todellinen terveyspommi.

Lifehack-sivusto kokosi yhteen terveyshyödyt, jotka päivittäinen kaurapuuron syöminen voi tuoda mukanaan.

1. Auttaa painonhallinnassa

Vuonna 2009 Molecular Nutrition & Food Researchissa julkaistu tutkimus osoitti, että kaurapuuron sisältämät ravintoaineet hillitsevät liiallista ruokahalua, sillä ne lisäävät nälkää vastaan taistelevien hormonien määrää elimistössä.

2. Laskee verenpainetta

Eräs American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että ruokavalio, joka sisältää runsaasti täysjyvätuotteita pitää myös verenpaineen kurissa.

3. Alentaa kolesterolia

Kaura sisältää runsaasti liukoisia kuituja. Kyseiset kuidut voivat olla apuna elimistön korkeiden kolesteroliarvojen laskemisessa.

4. Suojaa ihoasi

Jopa osa kasvorasvoista saattaa sisältää pieniä määriä kauraa. Lisäämällä kauran osaksi päivittäistä ruokavaliotasi, edesautat myös ihosi kosteustasapainoa pysymään yllä.

5. Riski sairastua suolistosyöpään vähenee

Britanniassa ja Hollannissa tehtyjen tutkimusten mukaan ihmisillä joiden ruokavalio sisältää runsaasti kuituja, kuten esimerkiksi kauraa, on myös pienempi todennäköisyys sairastua suolistosyöpään.

6. Tasapainottaa verensokeriasi

Kaura estää myös voimakasta verensokerin heittelyä. Lisäksi kyseinen vilja pitää nälkää tehokkaasti loitolla, sillä ruuansulatus pilkkoo annosta kaurapuuroa kauemmin, kuin esimerkiksi aamupalaksi syömääsi vaaleaa leipää.

7. Edistää antioksidanttien toimintaa

Kaurapuuro on täynnä elimistölle tarpeellisia antioksidantteja. Antioksidantit ovat keholle tärkeitä sen takia, että ne suojelevat soluja vapailta radikaaleilta. Vapaat radikaalit ovat aineenvaihdunnan mukana kehittyviä molekyylejä, jotka altistavat elimistömme herkemmin ympäristön myrkyille. Tämä voi vuosien saatossa altistaa esimerkiksi syövälle tai sydänsairauksille.

8. Parantaa unenlaatua

Kaurapuuro iltapalana voi olla erityisen hyvä idea silloin, jos kärsit nukahtamisvaikeuksista. Kaura nimittäin sisältää melatoniinia ja tiettyjä hiilihydraatteja, jotka jotka edistävät elimistön tryptofaanin tuotantoa. Tryptofaani puolestaan viestii aivoille, että on aika nukahtaa.

Lue myös: Kohottaa mielialaa ja ehkäisee vatsahaavan muodostumista – 5 syytä ottaa banaani osaksi ruokavaliota

Lue myös: Terveellisempi ruokavalio helposti - ruuat, jotka kannattaa nauttia samalla aterialla

Lue myös: Ruokavaliosta löydettiin yhteys siihen, kuinka pitkäksi lapsi kasvaa - osa juomista hidastaa kasvua

Lähde: Lifehack

Kilpailut

Uusimmat