Kuva: Fotolia

Kärsitkö kipeästä turvotuksesta? 5 asiaa, jotka aiheuttavat ilmaa vatsaan

12.10.2017 19:15 - Senja Rapila

Välillä sitä ei edes itse huomaa, että aiheuttaa itselleen tukalan olon jopa viikoiksi.

Jos olet huomannut kärsiväsi kaasuista kropassasi viimeaikoina enemmän kuin yleensä, on aika tehdä katsaus arkisiin ruokailutapoihin. Women's Health -sivusto vinkkasi viisi erilaista syytä siihen, miksi vatsassasi voi olla paljon ilmaa:

1. Nielet liikaa ilmaa

Jos sinulla on paljon ilmaa vatsassasi, saatat niellä ilmaa huomaamattasi runsaita määriä. Ilmaa voit niellä liikaa esimerkiksi purukumia jauhaessa, puhumalla samalla kun syö, hotkiessa ja niin edelleen. Ja ilmahan pääsee vatsasta ulos vain kahta kautta - röyhtäisemällä tai pieraisemalla.

2. Syöt liikaa ristikukkaisia vihanneksia

Parsakaali, kukkakaali ja ruusukaali - kaalien syömistä kannattaa vähentää suosiolla, mikäli niillä tykkäät herkutella. Ne nimittäin aiheuttavat kaasuttelua, joka saattaa olla epämiellyttävää pitkällä ajanjaksolla. Varsinkin, koska ne aiheuttavat tuoksahtavampia rupsuja.

3. Olet syönyt liikaa maitotuotteita

Joidenkin ihmisten kroppa ei osaa sulattaa maitotuotteita samalla tavalla vanhempana kuin nuorempana. Saatat huomata vanhempana, että tunnet olosi ilmavaksi vain muutaman jäätelölusikallisen jälkeen, vaikka olet nuorempana syönyt monta litraa kerralla.

4. Hiilihydraattien yliannostus

Jos nautit liikaa hiilihydraatteja, voi se aiheuttaa ongelmia. Suurin osa hiilihydraateista kun muuttuu sokeriksi kropassasi, ja suoliston bakteerit rakastavat sokeria. Jos nautit liikaa hiilihydraatteja, saattaa paksusuoleesi mennä liikaa sokeria. Tämä aiheuttaa kaasuttelua.

5. Nautit dieettiruokia ja sokeritonta purkkaa

Ruuat, jotka sisältävät keinotekoista makeutusainetta, ovat yksiä kaasun aiheuttajia. Ksylitoli ja sorbitoli eivät sula kropassa normaalisti, joten ne kulkeutuvat lopulta suolistoon bakteerien "ruuaksi". 

Lähde: Women's Health

Lue myös: 5 yleistä, mutta täysin väärää uskomusta mielenterveysongelmista

Lue myös: Ihottumaa, pistelyä tai kuumotusta - rintasyöpä oirehtii salakavalasti

Lue myös: Pidätkö kenkiä jalassa ilman sukkia? Et enää tämän luettuasi

Kilpailut

Uusimmat