Kuva: Fotolia

Nukuitko taas huonosti viikonlopun jälkeen - kokeile yksinkertaisia kikkoja takaamaan unenlaatu

16.10.2017 12:45 - Katariina Auvinen

Jos sinulla oli vaikeuksia nukahtaa viikonlopun jälkeen, et ole yksin.

Viikonloppu on melkein ohitse, mutta sunnuntai-iltana sinua ei vain nukuta. Tuttu pyöriminen alkaa sängyssä, eikä uni meinaa tulla millään. Lisästressiä voi tuoda se, että kurkit koko ajan kelloa, miettien kauan ehtisit nukkua ennen kellon soimista heräämisen merkiksi. Tuttua? Niin se monelle muullekin. Tutkimusten mukaan jopa 60 prosenttia ihmisistä kärsii unettomuudesta juuri maanantain kynnyksellä.

Tilaa ei turhaan kutsuta jopa sunnuntai-illan unettomuudeksi. Tilalle on monta selitystä. Se voi johtua siitä, että ihminen alitajuntaisesti stressaa alkavaa työviikkoa, mutta toisaalta se voi johtua myös unirytmin häiriintymisestä. 

Voit kokeilla virittää aivosi tiettyyn tilaan tunteja ennen nukkumaanmenoa, ainakin jos on uskomista Mindfulnessiin erikoistuneeseen spesialistiin. Mindfulness tarkoittaa vapaasti suomennettuna tietoista läsnäoloa. 

Australialainen Clarissa Hughes neuvoo, että sunnuntaina pyjama kannattaa sujauttaa päälle jo tunteja ennen nukkumaanmenoa. Naisen mukaan tämä rituaali auttaa aivoja virittäytymään jo nukkumaan. 

Sänkyyn tulisi mennä myös siihen aikaan, milloin itse käy arkiviikoilla nukkumaan. Spesialistin mukaan ennen lakanoihin pujahtamista, voi käydä myös rentouttavassa suihkussa. Vältä myös raskasta illallista ennen nukkumaanmenoa. 

Jos nämä niksit eivät auta, viimeinen asia mitä Hughesin mukaan sängyssä tulisi miettiä, on juuri unettomuus. 

- Voit olla jopa hämmästynyt, kuinka äkkiä nukahdat, kun annat aivosi ajatella ja vaellella omia polkujaan ajattelematta kuitenkaan sitä, ettet saa unta, Hughes kertoo Daily Mail -julkaisulle. 

Asiantuntija mainitsee, että myös mukavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Uni tulee esimerkiksi paremmin, jos huoneessa on hieman viileämpi lämpötila. Ja viimeisimmäksi, kaikki älylaitteet tulisi sammuttaa ennen nukkumaanmenoa. 

Lue myös: Liian vähäinen uni voi tuhota parisuhteesi - uusi tutkimus paljastaa

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat