Kuva: Fotolia

Mitä tapahtuu, jos et nuku vuorokauteen? Vaikuttaa kehoon vakavammin kuin arvaatkaan

11.12.2017 18:45 - Katariina Auvinen

Ensimmäiseksi unettomuus iskee ajatteluun ja sen sujuvuuteen.

Jos kärsit viime yönä unettomuudesta, kuten monet muutkin juuri maanantain välisenä yönä, et ole yksin. Tiedätkö kuitenkaan, mitä kehollesi tapahtuu, kun olet nukkumatta jopa vuorokauden? Sinusta voi tuntua, että olet humalassa, ainakin US Today -julkaisun mukaan. 

Uniasiantuntija Joseph Ojile kertoo, että yhden vuorokauden valvominen vastaa noin yhden promillen humalatilaa. Ensimmäiseksi unettomuus kuitenkin vaikuttaa ajatteluun. Voi olla, että sinun vaikea esimerkiksi muistaa asioita, tai ajatus takkuaa muuten. 

Tämän lisäksi kehossasi tapahtuu paljon muutakin. Keskittyminen kärsii ja kiputuntemukset lisääntyvät sekä voimistuvat. Ojile listaa, että immuunipuolustus heikkenee, jonka vuoksi keho on alttiimpi tulehduksille ja taudeille. 

Jos olet valvonut yli vuorokauden, kehosi alkaa "sammumaan". Ihminen vaipuu niin sanottuun mikrouneen, joka kestää vain 15-30 sekuntia. Yleensä ihminen ei edes tajua nukahtaneensa. Tämä on erityisen vaarallista siinä vaiheessa, jos ihminen on esimerkiksi autoilemassa. 

Lue myös: Nukuitko taas huonosti viikonlopun jälkeen - kokeile yksinkertaisia kikkoja takaamaan unenlaatu

Lähde: US Today 

Kilpailut

Uusimmat