Kuva: Fotolia

Masentaako pimeä ja pitkä talvi? Kohota mielialaasi helposti 6 ruoka-aineen avulla

10.01.2018 14:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi banaanit ja pähkinät ovat helppo sekä nopea välipala. Samalla tulet nostaneeksi mielialaasi.

Talvella auringosta saatava valon määrä on vähäistä ja useat kokevatkin tämän vaikuttavan vireystilaansa. On myös mahdollista, että keskellä kylmää talvea olo tuntuu normaalia alavireisemmältä ja mieli tuntuu kaipaavan ylimääräistä piristystä.

Prevention kysyi asiantuntijoilta, mitkä tavalliset ruoka-aineet toimivat tehokkaasti talvimasennuksen torjumisessa.

1. Lohi ja muut rasvaiset kalat

Rasvaiset kalat ovat täynnä aivoillemme tarpeellisia ravintoaineita. Kyseisten ravintoaineiden on todettu myös lievittävän masennusoireita.

- Lohi, tonnikala ja taimen ovat hyviä d-vitamiinin ja omega-3 rasvahappojen lähteitä. Molemmat vaikuttavat myös mielialaan, toteaa kliininen kouluttaja Gennady Musher.

D-vitamiini ja omega-3 rasvahapot vaikuttavat lisäksi kehon serotoniinin tuotantoon, ja näiden ravintoaineiden puute on yhdistetty jo pitkään masennusoireisiin.

2. Vihreät lehtivihannekset

Vaikka pimeään ja kylmään talviaikaan lautasellinen kuumaa juustopastaa saattaa tuntua houkuttelevalta ajatukselta, malta koostaa puolet annoksestasi vihreästä salaatista.

- Lehtivihannekset kuten pinaatti, linssit ja parsakaali ovat täynnä folaattia. Folaatilla on tärkeä rooli hermoston toiminnan ylläpitämisessä, kertoo ravintotieteiden professori Tracy Oliver.

Lisäksi folaatti on tärkeä apuväline kehon dopamiinin tuotannossa. Dopamiinia voidaankin kutsua yhdeksi kehon onnellisuushormoneista.

- Folaatin puutteen on todettu olevan yleistä masennusoireiden yhteydessä, Oliver jatkaa.

3. Kokojyväviljat

Useat viljatuotteet kuten pastat, leivät ja riisi ovat täynnä samaa folaattia, jota useat lehtivihannekset sisältävät.

- Kokojyväviljat auttavat tasapainottamaan verensokeria, ja taistelevat verensokerin laskua vastaan silloin, kun olemme nauttineet pitkälle prosessoitua tai runsaasti hiilihydraatteja sekä sokeria sisältävää ruokaa, Oliver selittää.

Lisäämällä kokojyvätuotteita ruokavalioosi ennaltaehkäiset samalla tehokkaasti mielialavaihteluja.

4. Banaanit

Esimerkiksi stressi voi kuluttaa kehon kaliumvarastoja tehokkaasti. Kyseisen ravintoaineen puutteen on havaittu myös olevan yhteydessä masennusoireisiin.

- Banaanit ovat loistava kaliumin ja B6-vitamiinin lähde. Nämä ravintoaineet välittävät mielialalle tärkeää aminohappoa, tryptofaania, Musher kertoo.

5. Pähkinät

Pähkinät eivät ole pelkästään hyvä ja nopea välipala, vaan ne voivat saada sinut myös paremmalle tuulelle.

- Pähkinät nostavat kehon serotoniinitasoja, jolloin vaikutus voi näkyä mielialassasi, Musher kertoo.

Mielialan lisäksi serotoniinin toiminta vaikuttaa keskushermostossa myös vireystilaan ja ruokahaluun.

6. Kefiiri

Preventionin artikkelissa todetaan, että tämä hapatettu maitojuoma sisältää jopa 25 prosenttia päivittäisestä d-vitamiinin saantisuosituksesta. Vitamiinilla on mielialaa kohottavia vaikutuksia, mutta myös kefiirin sisältämät probiootit toimivat taistelussa talvimasennusta vastaan.

- Happamien ruokien probiootit ovat hyväksi vatsan bakteereille ja niiden on todettu olevan yhteydessä myös masennuksen ja ahdistusoireiden laskemisessa, Musher kertoo.

Lue myös: Ruoka-aineet, joita voit syödä hyvällä omallatunnolla

Lue myös: Luonnollista helpotusta hiljaiseen tulehdukseen - tee helppoja muutoksia ruokavalioosi

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat