Kuva: Fotolia

Ummettaako? Helpot kotikonstit suolen toiminnan edistämiseksi

10.01.2018 15:45 - Emmi Moilanen

Aloe verasta tai chia-siemenistä voi saada yllättävän avun ummetukseen. Ruokavaliossa kannattaa suosia myös runsaskuituisia aineksia.

Lähes jokainen meistä kokee suolen toiminnan ongelmia elämänsä aikana. Vatsan toimintaan vaikuttavat yllättävän arkiset asiat kuten stressi, uniongelmat tai matkustaminen. Naisilla muutoksia vatsantoiminnassa voi aiheuttaa myös kuukautiskierto, ja esimerkiksi ummetus on naisilla yleisempää kuin miehillä. Jos suoli tuntuu toimivan hitaasti, oireita voi kokeilla helpottaa ensiksi kotikonstein.

Women's Health kysyi gastroenterologi Lisa Ganjhulta, mitkä niksit toimivat tehokkaimmin ummetuksen hoitoon.

1. Vesi

Riittävä veden juominen ei pelkästään pidä sinua nesteytettynä koko päivän ajan, vaan edistää myös ruuansulatuselimistösi toimintaa.

- Vesi käytännössä liukastaa ja pehmentää ulostetta, Ganjhu toteaa.

Mitä pidempään uloste pysyttelee suolessa, sitä kuivemmaksi se muuttuu ja vessassa käyminen saattaa tuntua kivuliaalta.

- Nesteyttäessäsi kehoa edesautat myös ulosteen pehmentymistä ja stimuloit suolta tyhjentymään nopeammin, Ganjhu jatkaa.

2. Kreikkalainen jugurtti

Jugurtit ja muut probiootit hellivät vatsaa ja ruuansulatustasi.

- Ihan sama kärsitkö ummetuksesta vai ripulista, probiootit tasapainottavat vatsasi toimintaa lisäämällä tervettä bakteeristoa suojaamaan ruuansulatusta, Ganjhu kertoo.

3. Lehtivihannekset

Lehtivihannekset kuten pinaatti, lehtikaali ja kaali ovat täynnä kuituja, joita elimistösi tarvitsee ummetuksen iskiessä.

- Kuidut stimuloivat suolen toimintaa ja antavat tunteen kylläisyydestä. Tämä saa tavaran liikkumaan myös ulospäin, Ganjhu kuvailee.

4. Aloe vera

Aloe veraa käytetään yleisemmin auringossa palaneen ihon hoitoon, mutta aloe verasta voi löytyä apu myös suolen toiminnan edistämiseen.

- Aloe on yksi yleisimmistä luonnon omista laksatiiveista, joita ihmiset käyttävät, Ganjhu kertoo.

Aloe veran vaikutus perustuu Ganjhun mukaan ulostetta kosteuttavaan vaikutukseen, jolloin suolen tyhjentäminen tuntuu helpommalta.

5. Chia-siemenet

Kun chia-siemenet jättää likoamaan veteen, ne muuttuvat ennen pitkää geelimäiseksi seokseksi. Ganjhun mukaan tähän perustuu myös kyseisten siementen toiminta eräänlaisena laksatiivina.

- Suolistossasi siemenet pääsevät kosketuksiin nesteen kanssa ja turpoavat, jolloin geelimäinen koostumus saa ulosteen liikkeelle helpommin, hän jatkaa.

6. Pellavan siemenet

Woman’s Healthin artikkelissa kerrotaan, että yksi ruokalusikallinen pellavan siemeniä sisältää lähestulkoon kolme grammaa kuituja. Tästä syystä siemenet ovat mainio lisä esimerkiksi salaattiin tai smoothieen.

- Kaikki se ylimääräinen kuitu stimuloi suolen toimintaa, Ganjhu tiivistää.

7. Runsaskuituiset hedelmät

Esimerkiksi kuivatut aprikoosit, viikunat ja luumut ovat erinomainen vaihtoehto ummetuksesta kärsivälle.

- Kuivatut ruuat ovat yhdistelmä tiheitä kuituja ja hieman ylimääräistä sokeria, jotka saavat suolen toiminnan liikkeelle hieman tehokkaammin, Ganjhu kertoo.

8. Öljyt

Lisäämällä pienen määrän öljyä ruokavalioosi, saatat nopeuttaa myös ummetuksesta eroon pääsemistä. Ganjhun mukaan esimerkiksi oliiviöljyt tai pellavansiemenöljy liukastaa sopivasti suolistoa.

- Juo öljyä ruokalusikallinen. Se kulkeutuu ruuansulatuksesi läpi ja pehmentää ulostetta tehden siitä myös hieman liukkaampaa. Tämä vähentää myös kipua ulostaessa.

Lue myös: Tiesitkö? Seksiä ei kannata harrastaa vatsa kovana

Lue myös: Miten ehkäistä kovaäänistä vatsan kurnimista? Pienellä kikalla hiljennät mölyn

Lähde: Women’s Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat