Kuva: Shutterstock

Älä pahenna ummetusta vahingossa - ruuat, joiden syöntiä tulisi välttää vatsan ongelmien ilmetessä

30.01.2018 14:15 - Senja Rapila

Esimerkiksi aprikooseja ja teetä tulisi välttää, sillä ne hidastavat ruuansulatusta ja pakkaavat ulostetta kiinteämmäksi.

Monesti ummetusta kokiessa ei välttämättä edes tiedä mikä ruoka on sen aiheuttanut. Monesti ummetusta vain pahentaa tietämättään, kun ei osaa karsia ruokavaliostaan tiettyjä aineita pois. 

Women's Health -julkaisu on listannut asiantuntijan kanssa ruuat ja juomat, joita tulisi välttää, mikäli vatsa on jo hieman turvoksissa ja koet ummetusta. Voit lukea listan vältettävistä ruuista alapuolelta.

1. Maitotuotteet

Vain jos olet laktoosi-intolerantti. Se, että maitotuotteet aiheuttavat kaikille ummetusta, on urbaanilegenda.

2. Rasvassa paistetut ruuat

Rasvalla kestää pidempään poistua kropasta, joten esimerkiksi friteerattuja ja rasvassa paistettuja ruokia on hyvä välttää. 

3. Valkoinen jauho

Rasvassa paistetut ruuat sisältävät usein paljon jauhoja, ja vaikka hiilihydraateilla on huono maine ruuansulatuksen tiimoilta, on se hyvää suolistolle. Valkoisessa jauhossa ei ole kuitenkaan erityisemmin kuitua, joten kannattaa suosiolla vaihtaa täysviljaan.

4. Tee

Teen juomista kannattaa välttää silloin, jos kokee ummetusta. Vaikka vihreällä teellä tuskin on huonoja vaikutuksia, esimerkiksi mustat pussiteet sisältävät tanniineja, jotka sitovat ulostetta kiinteämmäksi.

5. Banaani

Banaani voi aiheuttaa ikävää ummetusta, varsinkin jos se ei ole vielä täysin kypsä. Tämän vuoksi se voi entisestään hidastaa ruuan kulkemista kropan läpi.

6. Aprikoosi

Hedelmät ovat yleensä hyvä kuidun lähde, mutta aprikoosia ei kannata nauttia, jos ummetus vaivaa. Kuivat aprikoosit voivat sitoa ulostetta kiinteämmäksi, ja kuivien hedelmien ylisyönti on helppoa.

7. Riisi

Valkoinen riisi hidastaa ruuansulatusta, joten siitä kannattaa luopua, jos haluaa saada vatsan toimimaan. Kokeile täysjyväriisiä sen sijaan, jos haluat pitää riisin ruokalistallasi.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Ummettaako? Helpot kotikonstit suolen toiminnan edistämiseksi

Lue myös: Luonnollista helpotusta hiljaiseen tulehdukseen - tee helppoja muutoksia ruokavalioosi

Lue myös: Välillä pierun haju riittäisi tyrmäämään jopa aikuisen miehen - tiedätkö miksi?

Lue myös: Tiesitkö? Seksiä ei kannata harrastaa vatsa kovana

Kilpailut

Uusimmat