Kuva: Shutterstock

Löyhkäävätkö kainalosi? Ruoka-aineet, jotka voimistavat hien hajua

09.04.2018 22:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi erilaiset kaalit saavat hien haisemaan voimakkaammin.

Yleisesti tiedetään, että sipuli, ja erityisesti valkosipuli, voivat voimistaa hengityksen hajua. Sipulit myös saavat hien löyhkäämään normaalia kitkerämmältä. Tiesitkö, että on olemassa myös muita yllättävän tavallisia ruokia sekä juomia, jotka saavat hikesi haisemaan?

Health selvitti, mitkä muut tekijät ruokavaliossamme voivat voimistaa hien hajua.

Kaalit

Usein kuulee sanottavan, että kaali laittaa suoliston kuplimaan ja ilmavaivat tuntuvat vaivaavan kaalia sisältäneen aterian jälkeen.

- Kaali, pinaattikiinankaali ja parsakaali ja ruusukaali sisältävät runsaasti rikkiä, toteaa ravintoterapeutti Kristen Smith.

- On saatu useita viitteitä siitä, että edellä mainitut kaalit vaikuttavat kehon erittämiin hajuihin ja tuoksuihin hengityksen, hien ja ilmavaivojen kautta, hän jatkaa.

Liha

Healthin artikkelissa kerrotaan pienestä tutkimuksesta joka osoitti, että lihan syöminen voi vahvistaa myös hien hajua. Tutkijat jakoivat 17 miestä kahteen ryhmään: toiset söivät kahden viikon ajan lihaa sisältäviä aterioita ja toinen ryhmä pysytteli ilman. Kahden viikon jakson jälkeen rooleja vaihdettiin.

Koejaksojen jälkeen naiset analysoivat miesten kainalohienhajua ja totesivat, että kasvisruokaa syöneiden miesten tuoksu oli ”viehättävämpi, miellyttävämpi ja miedompi.”

- Arvio on vain suuntaa antava, mutta en olisi yllättynyt, spesialisti John Swartzberg toteaa.

Alkoholi

Baari-illan jälkeen alkoholin tuoksahduksen todennäköisesti haistaa hengityksestäsi, mutta tiesitkö, että alkoholi haihtuu kehosta myös ihosi kautta?

- Maksa polttaa alkoholia ja rikkoo sitä asetaldehydiksi, joka kulkeutuu keuhkojen läpi hengitykseen, mutta poistuu myös ihohuokosten kautta, Swartzberg selittää.

Muutama maltillisesti nautittu viinilasillinen ei kuitenkaan saa hikeäsi löyhkämään merkittävästi. Jos kuitenkin olet illan aikana kumonnut kurkkuusi useamman juoman ja humaltunut reilusti, on mahdollista, että hikesi haisee seuraavana aamuna normaalia voimakkaammin.

- Vaikuttavat määrät ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä, Smith toteaa.

Lue myös: Pidätkö kenkiä jalassa ilman sukkia? Et enää tämän luettuasi

Lue myös: Haluatko nopeuttaa aineenvaihduntaasi? Lisää ruokavalioosi kanelia

Lähde: Health

Kilpailut

Uusimmat