Kuva: Shutterstock

Syötkö sokeria liikaa? Viisi selkeää merkkiä, joista tiedät

05.06.2018 19:15 - Katariina Auvinen

Liiallisesta makean syöminen näkyy niin vyötäröllä kuin mielialojen vaihteluina.

Liiallisesta sokerin syömisestä kielivät muutkin seikat kuin pelkkä painonnousu. Jos työpaikan kahvihuoneessa käsi eksyy herkästi keksikipolle ja iltaisin mieli halajaa makeaa suupalaa, kannattaa miettiä kuluttaako sokeria liikaa.

Tietyt merkit kertovat siitä, että sokerin syömistä kannattaa hieman hillitä. 

1. Sinun tekee mieli sokeria - paljon 

Sokeririippuvuutta on tutkittu paljon. Edelleen asiasta on kahta koulukuntaa, toiset ovat sitä mieltä, että sokeriin voi todellakin koukuttua. Monesti kuitenkin liiallisesta sokerin kuluttamisesta kielii se, että sinun tekee usein ja päivittäin mieli makeaa todella paljon. Himo voi olla jopa niin pakottava, että huomaat lähteväsi kauppaan vain karkkipussin vuoksi. 

- Jos syöt paljon sokerisia ruokia, se aiheuttaa niin sanotun sokeripiikin kehossasi. Tämä "piikki" laskee kuitenkin todella nopeasti, jonka vuoksi himoitset sokeria entistä enemmän, kertoo ravitsemusasiantuntija, Brooke Alpert. 

(kuva: Shutterstock )

2. Huomaat tarvitsevasi enemmän sokeria tyydyttääksesi makeanhimon. 

Kuten myös muiden riippuvuuksien kohdalla, myös sokerin kohdalla pätee sama asia, tarvitset koko ajan enemmän sokeria tyydyttääksesi himon. Jos ennen sinulle riitti muutama pala suklaata ja nykyisin huomaat syöneesi melkein koko levyn, kannattaa omaa sokerinkulutusta miettiä. 

3. Painosi on kohonnut

Tämä on selkein merkki, joka tulee mieleen liiallisesta sokerinkulutuksesta. Jos olet huomannut, että lempifarkkusi kiristävät huomattavasti, voi se johtua kuluttamastasi sokerista. 

- Koska makeissa herkuissa usein ei ole kuitua tai proteiinia, sokeri ei täytä vatsaasi. Tämän vuoksi syöt paljon enemmän, mitä olisit ehkä myös ajatellut, Alpert selittää. 

(kuva: Shutterstock )

4. Mielialasi heittelevät usein 

Kun syöt sokeria, verensokerisi pomppaa nopeasti ylös, mutta tulee myös alas nopeasti. Tämä verensokerin nopea lasku voi monella aiheuttaa mielialanvaihteluita ja ärtyisyyttä. Olet myös herkästi väsynyt, jota yrität helpottaa sokerisilla herkuilla. 

5. Ihosi on huonossa kunnossa

Sokerin syöminen vaikuttaa kehoosi sisäisesti, mutta liiallinen kulutus näkyy myös ihossasi. Monelle liiallinen sokerin syöminen aiheuttaa finnejä kasvojen iholle. 

Lue myös: "Sokeririippuvaisia tulisi hoitaa kuin huumeaddikteja"

Lähde: Marie Claire 

Kilpailut

Uusimmat