Kuva: Shutterstock

Tutut unioireet voivat paljastaa vakaviakin asioita terveydentilastasi - katso

02.08.2018 16:15 - Elisa Jalasjoki

Esimerkiksi jatkuva kuorsaaminen voi kieliä jopa uniapneasta.

Satunnaiset uniongelmat ovat usein täysin normaaleja, mutta jos katkottomista yöunista tuntuu äkkiä olevan hyvin kauan, saattaa ongelman ydin piillä jossakin muualla, kuin ainoastaan iltaisin mekastavassa naapurissa. 

Bustle-verkkojulkaisun mukaan nimittäin useat tyypilliset unioireet voivat kieliä jopa hyvin vakavistakin terveysongelmista. Tyypillisiä tällaisia oireita ovat esimerkiksi kuorsaaminen, sekä jatkuva yöhikoilu. 

Alta pääset lukemaan seitsemän kohdan listauksen oireista, joita kannattaa seurata tarkkaan erityisesti silloin, kun ne tuntuvat jatkuneen pitkään. Lisäksi pääset selvittämään, mistä nämä oireet voivat todellisuudessa jopa pahimmillaan kieliä. 

Katso listaus alta.

1. Yöhikoilu

Helteiden lisäksi erityisesti kehon hormonaaliset vaihtelut aiheuttavat tyypillisesti öisin selvästi lisääntyvää hikoilua. Myös esimerkiksi erilaiset infektiot, sekä kuume aiheuttavat lisääntynyttä hikoilua. 

2. Krooniset painajaiset

Säännölliset painajaiset häiritsevät päivittäistä elämää. Niitä voidaan pitää erityisen hälyttävinä signaaleina esimerkiksi kroonisesta stressistä. 

Painajaiset aiheutuvat usein pitkäaikaisten ongelmien, kuten sairastelun, traumojen tai muiden stressiä aiheuttavien tekijöiden seurauksena. 

3. Kuorsaus

Kuorsaaminen voi olla reaktio tukkoisesta nenästä tai vilustumisesta, mutta se voi kieliä myös vakavammasta sairaudesta, kuten uniapneasta.

Uniapneassa tyypillistä on, että ihminen lopettaa hetkittäin hengittämisen yön aikana, noin 10-20 sekunin pituisiksi ajanjaksoiksi. 

Uniapnean lisäksi kuorsaus voi olla esimerkiksi diabeteksen ensioire. 

4. Unettomuus

Unettomuus voi pitkään jatkuneena aiheuttaa mittavia terveysongelmia. Se alentaa erityisesti muun muassa keskittymiskykyä ja vähentää jaksamista. 

Unettomuutta voi aiheuttaa esimerkiksi tietty lääkitys, krooniset kivut, sekä erilaiset sairaudet, kuten muun muassa Parkinsonin tauti. 

5. Nokturia eli yövirtsailu

Virtsankarkailu öisin kielii siitä, ettei kehosi käsittele nesteitä normaalisti. Yövirtsailu voi kertoa esimerkiksi diabeteksesta tai raskaudesta. 

6. Unissakävely

Lapsena unissakävely on normaalia, mutta aikuisiällä ei niinkään. Unissakävely voi aiheutua muun muassa infektion, kuumeen, rauhoittavien lääkkeiden, stressin tai esimerkiksi alakulon seurauksena. 

7. Hypersomnia eli liikaunisuus

Jatkuva väsymys voi kieliä masennuksesta tai muusta kroonisesta sairaudesta. Se voi myös olla geneettinen oire - tai seurausta esimerkiksi onnettomuudesta. 

Mikäli et saa itseäsi millään piristymään, vältä autolla ajamista ja hankkiudu mahdollisimman pian lääkärin vastaanotolle. 

Lue myös: 5 yksinkertaista muutosta takaavat paremmat yöunet - kokeile jo tänään

Lue myös: Tiesitkö? Nukkumaanmenoaikasi voi paljastaa yllättäviäkin asioita seksielämästäsi, katso

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat