Kuva: Shutterstock

Naisten ja miesten aivoista löytyi selvä ero - kääntyy naisten eduksi!

05.02.2019 20:30 - Senni Loikala

Naisten aivot tarjoavat miesten aivoja paremmat edellytykset oppimiselle ja luovuudelle myöhemmällä iällä, mikäli uutta tutkimusta on uskominen.

Naisten aivot kestävät paremmin ikääntymistä kuin miesten, mitä tulee aivojen aineenvaihduntaan. Ikääntyessä aivojen aineenvaihdunta heikkenee, mutta naisilla muutokset ovat lievempiä kuin miehillä. Näin ainakin, mikäli tuoretta Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistua tutkimusta on uskominen.

Tutkimuksesta uutisoi npr.

Ikääntyessä naisten aivot vastaavat neljä vuotta nuorempia aivoja aineenvaihdunnan osalta, kuin miesten aivot. Tästä voi olla hyötyä myöhemmällä iällä esimerkiksi oppimisen ja luovuuden suhteen. Tarvitaan silti lisää tutkimusta, jotta tutkijat ymmärtäisivät, minkä takia asia on näin.

Aivotutkimuksen asiantuntija Roberta Diaz Brinton muistuttaa kuitenkin, että vaihdevuodet johtavat joillain naisilla aivojen aineenvaihdunnan dramaattiseen laskuun. Tämä voi lisätä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Joka tapauksessa Brinton pitää tutkimustuloksia hienoina uutisina monille naisille.

Lue myös: Kuinka helpottaa nukahtamista, jos aivot käy ylikierroksilla? 6 kokeilemisen arvoista vinkkiä

Lue myös: Mustikka, avokado ja suklaa - 7 superruokaa, joiden avulla aivosi jaksavat

Lue myös: Onko sinulla naisen vai miehen aivot? Testaa helposti

Lähde: npr

Kilpailut

Uusimmat