Kuva: Shutterstock

Eikö turvotus tunnu laantuvan millään? Selätä tukala olo lääkärin täsmävinkeillä

14.06.2019 15:45 - Emmi Moilanen

Kuidun määrää tulisi lisätä hiljalleen ruokavalioon, eikä tehdä liian suurta muutosta kerralla.

Turvotus on vaiva, josta suurin osa meistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä, toiset säännöllisemmin kuin toiset. Osalla maitotuotteet aiheuttavat turvotusta, ja myös purukumin pureskelu saa ilmaa kerääntymään vatsaan.

Kevyt liikunta on yksi keino helpottaa turvonnutta ja tukalaa oloa. Popsugar-sivusto haastatteli erikoislääkäri Peyton Berookimia, joka listasi myös muut keinot, joiden avulla ennaltaehkäiset ja lievität turvonnutta oloa.

Vältä suuria ja raskaita aterioita

Berokim muistuttaa, että päivän kalorit on hyvä jakaa tasaisesti pitkin päivää. Tämä takaa sen, että et tule syöneeksi kerralla liikaa ja ähkyyn saakka, joka voi aiheuttaa ikävää turvotusta.

- Vältä suuria ja raskaita aterioita. Suosi sen sijaan pienempiä annoksia, säännöllisin väliajoin, Berokim toteaa ja lisää, että ruokailut voi jakaa 4-6 kertaan päivässä.

Lisää kuituja hiljalleen

Ummetus voi olla yksi syyllinen turvotukseen ja kuitujen määrän lisääminen ruokavalioon voi helpottaa oireilua. Esimerkiksi erilaiset hedelmät ovat erinomainen kuitujen lähde ja niitä on helppo sekoittaa myös erilaisten smoothieiden joukkoon.

Muista kuitenkin, että maltti on valttia tässäkin asiassa. Yhtäkkinen suuri kuitujen määrä voi aiheuttaa vain lisää vatsaongelmia. Anna kehollesi siis aikaa sopeutua ruokavaliomuutokseen.

- Lisää kuidun määrää hiljalleen, Berookim muistuttaa.

Skippaa hiilihapot

Jos nautit runsaasti hiilihapollisia juomia, olet alttiimpi myös vatsanseudun turvotukselle.

- Vältä hiilihapollisia, kuplivia juomia ja korvaa ne tavallisella vedellä. Vettä voit maustaa myös esimerkiksi greippiviipaleilla, Berookim vinkkaa.

Vältä turvottavia ruoka-aineita

Tietyt raaka-aineet aiheuttavat herkemmin ilmavaivoja ja turvotusta kuin toiset. Esimerkiksi pavut, parsakaali, kukkakaali, sipulit, valkosipuli, saksanpähkinät ja kuivatut hedelmät voivat aiheuttaa kaasun kerääntymistä vatsaan.

Ota probiootit osaksi ruokavaliota

Berookim suosittelee turvotuksesta kärsiville probioottien lisäämistä osaksi päivittäistä ruokavaliota. Probiootit ovat hyviä bakteereja, jotka hellivät ruuansulatuksen toimintaa.

Tarkkaile syömäsi suolan määrää

Berookimin mukaan runsaasti suolaa sisältä ruokavalio altistaa turvotukselle, sillä suolan myötä myös neste kerääntyy elimistöön herkemmin.

Lue myös: Miksi treenin jälkeen turvottaa? Syy voi löytyä ruokavaliostasi

Lue myös: Tiukka vatsa tehokkaalla treeniliikkeellä - ota mallia Nicole Scherzingeriltä

Lue myös: Huono iho, väsymys ja nivelkivut - Vatsavaivat voivat aiheuttaa myös useita muita terveysongelmia

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat