Kuva: Shutterstock

Nukutko päiväunia? Asiantuntija neuvoo, kuinka vältät "unikrapulan" torkkujen jälkeen

02.07.2019 19:15 - Emmi Moilanen

Päiväunien mitta olisi hyvä pitää reilusti alle tunnissa.

Olemme uutisoineet aiemmin seikoista, joihin päiväunia rakastava tyyppi usein samaistuu. Mutta tiedätkö, kuinka pitkät päivätorkut ovat jo liian pitkät? Entä mistä tietää, että päiväunia nukkuu liian usein?

Popsugar-sivusto haastatteli psykiatrian professori Rafael Pelayoa, joka kertoi julkaisulle muun muassa sen, missä tilanteessa päiväunien mittaa tulisi lyhentää.

Päiväunet, hyvä vai huono tapa?

Päiväunien nukkumisesta ei tulisi potea syyllisyyttä, sillä joskus kesken päivää otetut torkut tekevät keholle vain hyvää.

- Vertaan aina päiväunia välipalaan. Välipalan syöminenhän on silloin paikallaan, jos ei ole saanut muutoin syystä tai toisesta riittävästi syötyä, Pelayo kuvailee.

Toisaalta hän muistuttaa, että jos syöt välipalan myöhään, et ehkä enää myöhemmin jaksa syödä riittävästi illallista. Sama periaate pätee päiväunien nukkumiseen.

- Jos et jostain syystä ole saanut nukuttua riittävästi, tai elämäntilanteesi ei salli juuri nyt riittävän pitkiä yöunia, nuku ihmeessä päiväunet. Jos sinulla on kuitenkin jatkuvasti vaikeuksia nukahtaa iltaisin, päiväunet sekoittavat rytmiäsi pahasti, Pelayo jatkaa.

Kuinka pitkään sitten olisi hyvä torkkua?

Pelayo huomauttaa, että ihmiset määrittelevät päiväunien käsitteen usein hyvin eri tavoin.

- Ihmiset, jotka nukkuvat 3-4 tunnin unia, eivät enää torku vaan kyseessä on jo ”unijakso.”

Miehen mukaan päiväunet tulisi pitää alle tunnissa, ja useat suosivatkin 20-40 minuutin torkkuja. 40 minuuttia on Pelayon mukaan kriittinen raja sille, millainen olo on herättyäsi.

- Jos unet menevät yli 40 minuutin, olo on herättyäsi sumuinen, samalla tavalla kuin aamulla. Sitten voikin olla jo vaikea päästä tunteesta eroon keskellä päivää ja saada hoidetuksi vielä ne asiat, joita pitäisi, Pelayo varoittaa.

Hän tarkentaa kuitenkin, että nukkumisen tarve on yksilöllistä ja optimaalinen torkkujen mitta riippuu myös elämäntilanteestasi.

- Jos päiväunet eivät häiritse elämääsi ja olet tyytyväinen, rytmi selkeästi sopii sinulle. Mutta jos syy säännöllisille päiväunille on se, että et saa riittävästi unta öisin, on hyvä miettiä aikataulumuutoksia elämään sekä lyhentää päivätorkkujen mittaa.

Lue myös: Miksi nukkuminen uuden kumppanin kanssa tuntuu vaikealta? Ilmiölle useita eri selityksiä

Lue myös: Näetkö jatkuvasti unia irtoavista hampaista? Asiantuntijat paljastavat, mitä se kertoo elämästäsi

Lue myös: Torkutatko sinäkin väärin? Yksinkertaisella keinolla tavasta on jopa hyötyä heräämiseen

Lähde: Popugar

Kilpailut

Uusimmat