Kuva: Shutterstock

"Urheilukrapula" on yleinen tunne raskaan treenin jälkeen - oletko sinä kokenut?

14.08.2019 21:45 - Milena Raappana

Urheilukrapulassa lihasten kipeyden lisäksi on pahoinvointia, huimausta ja voimattomuutta.

Järkyttävän krapulan lähteen pystyy helposti päättelemään ja ehkäpä morkkiksesta huolimatta perustelemaan itselleen. Kuitenkin syy-seuraus-yhteys ei käy järkeen, jos urheilusuorituksen jälkeen on samanlainen olo kuin villin juhlinnan jälkeen.

Niin sanottu "urheilukrapula" on kuitenkin yleisempi kuin saattaisi uskoa. Amerikkailaisen tutkimuksen mukaan 25 prosenttia liikuntaa harrastavista on jättänyt menemättä töihin urheilusta johtuvan huonon olon takia. Tutkimusta käy myös ilmi, että 55 prosenttia vastaajista on joutunut urheilukrapulan takia jäämään koko päiväksi sisätiloihin.

Yleensä rankan urheilusuorituksen jälkeen lihakset ovat kipeät, mutta sen lisäksi liikunnan jälkeisessä krapulatilassa olo on nääntynyt, pahoinvoiva ja jopa ahdistunut. Lääkäri Clare Morrison kertoo Metro.co.uk-julkaisun jutussa, että urheilukrapulat ovat melko yleisiä rankan treenin jälkeen.

 - Raskaassa treenissä veri jakautuu ruuansulatuselimistä lihaksiin, sydämeen ja keuhkoihin. Jos urheilun jälkeen syö nopeasti runsaan aterian, se voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulointia, Morrison selittää. 

Huonovointisuus, päänsärky ja heikotus johtuvat myös siitä, että treenaaminen tyhjentää glukoosi- ja glykogeenivarastot. Morrison kertoo, että urheilukrapulaan vaikuttaa myös verisuonten laajentuminen ja suolan ja nesteiden poistuminen elimistöstä hien mukana. Lisäksi verenpaine laskee, mikä tekee olosta heikon.

Miten välttää urheilukrapula?

Clare Morrison muistuttaa, ettei ennen treeniä kannata syödä yltiömäisen runsasta ateriaa. Sen sijaan kannattaa muutama tunti ennen urheilua syödä hiilihydraatti- ja proteiinipitoista ruokaa sekä tarvittaessa pieni hillihydraattia sisältävä välipala noin 30-60 minuuttia ennen treeniä. Myöskin hiilihappoja sisältäviä juomia ja kahvia kannattaa välttää, sillä ne voivat ärsyttää mahaa.

Asteittainen lämmittely ja palauttelu auttavat ennaltaehkäisemään huonoa oloa. Säännöllinen treenaaminen auttaa kehoa sopeutumaan rasitukseen, jolloin krapulaista oloakaan ei välttämättä tule yhtä helposti. 

Morrison muistuttaa nesteyksen tärkeydestä, mutta myös ylläpitämään kehon suolatasapainoa. 

- Muista, että liika veden juominen ilman pienen määrän suolan syömistä voi tiputtaa kehon suolatasapainoa liian alhaalle. Lisää siis pieni määrä suolaa ruokaasi, Morrison kehoittaa ja ehdottaa esimerkiksi kroppuja, suolattuja pähkinöitä tai liemeä syötäväksi.

Hän sanoo, että treenin jälkeen olisi hyvä täyttää glykogeenivarastot ja syödä proteiinipitoista ruokaa, jotta keholla on rakennusaineksia korjaamaan väsyneitä lihaksia. Puolituntia urheilun jälkeen kannattaakin aterialla olla esimerkiksi banaania, kokojyväriisiä, tonnikalaa, kananmunia tai kokojyväleipää. 

Lue myös: Milloin treeni rasittaa kehoa enemmän kuin pitäisi? Hälytysmerkit, jotka jokaisen tulisi tunnistaa

Lue myös: Pientä flunssaa, mutta et osaa päättää, voitko treenata vai et - yksinkertainen sääntö auttaa sinua

Lue myös: Onko treenimuoto sittenkin väärä sinulle? 5 kehon antamaa hälytysmerkkiä

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat