Kuva: Shutterstock

Mistä selkäfinnit johtuvat? 4 tavallista tapaa ja tottumusta, joita tulisi välttää

10.07.2021 16:15 - Emmi Moilanen

Hikoilu ja painavat kantamukset selässä, kuten reppu, voivat yhdessä altistaa selkäfinnien muodostumiselle.

Uutisoimme aiemmin kuinka ihon kuntoa voi hoitaa kiinnittämällä tarkempaa huomiota ruokavalioon. Finnien ja epäpuhtauksien muodostumista voi kuitenkin hoitaa ja ennaltaehkäistä myös useilla muilla eri tavoilla.

Insider-sivusto selvitti, mitkä tavat ja tottumukset altistavat selkäfinnien muodostumiselle.

Tiesitkö, että selän iho on altis finneille ja epäpuhtauksien muodostumiselle?

Vaikka kasvojen iho olisikin säästynyt näppylöiltä, ei ole tavatonta, että finnit muodostuvat vain selän alueelle. Tähän ilmiöön on olemassa myös selitys.

- Selän iho on hyvin paksua, jolloin myös ihohuokoset tukkeutuvat helpommin, ihotautilääkäri Justine Kluk kertoo Marie Clairen haastattelussa.

Mikä selkäfinnejä sitten aiheuttaa?

1. Hiustenhoitotuotteesi saattavat olla syyllinen

Hiuksia pestessä shampoo ja hoitoaine valuvat pitkin selkääsi. Jos et huuhtele selän ihoa riittävän hyvin pesuaineiden jäljiltä, American Academy of Dermatologyn mukaan on mahdollista, että tuotteiden jäämät ovat syyllinen finnien taustalla. Shampoo ja hoitoaine tukkivat ihohuokosia, jolloin näppy saa otollisen kasvualustan itselleen.

2. Peset treenivaatteesi liian harvoin

Tiedetään, että iholle muhimaan jäänyt hiki altistaa finnien ja muiden epäpuhtauksien muodostumiselle. Tästä syystä iho tulisikin pestä nopeasti puhtaaksi hikiliikunnan jäljiltä. Sama periaate pätee treenivaatteisiisi, sillä likaisilla ja valmiiksi hikisillä vaatteilla treenaaminen voi saada selän ihon huonompaan kuntoon.

3. Käytät tiukkoja vaatteita tai kannat raskaita kantamuksia selässäsi

- Tiukat vaatteet yhdistettynä hankaukseen ja hien pintaan nousemiseen voi johtaa finnien muodostumiseen. Hankaus ärsyttää ihon pintaa ja aiheuttaa huokosten tukkeutumisen kuolleella ihosolukolla. Tämä puolestaan saattaa johtaa tulehdukseen, kertoo ihotautilääkäri Jeremy Fenton selkäfinnien synnystä.

4. Ruokavaliosi sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja maitotuotteita

Jos ruokavalio sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja maitotuotteita on mahdollista, että niiden sivuvaikutuksena myös ihosi kunto kärsii. Joidenkin ihmisten kohdalla seuraukset ilmaantuvat kasvojen alueelle mutta on mahdollista, että ruokavalion aiheuttamat epäpuhtaudet ilmenevät myös selän ihossa.

Lue myös: Neljä yksinkertaista vinkkiä ihon ikääntymisen ehkäisemiseksi - ota käyttöön heti tänään

Lue myös: Viisi ruoka-ainetta, jotka saavat ihosi hehkumaan - kuuluvatko jo ruokavalioosi?

Lue myös: Miksi jotkut haluavat puristella puolisonsa finnejä? Ele kertoo rakkaudesta

Juttu on julkaistu alun perin 29.11.2019.

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat