Kuva: Shutterstock

MTV: Erikoinen oire käsissä voi olla varoitusmerkki diabeteksesta

27.10.2022 11:15 - Sanni Seppä

Diabeteksen huolellinen hoito vaikuttaakin olevan tärkeässä roolissa napsusormen kaltaisten käsiin vaikuttavien komplikaatioiden ennaltaehkäisyssä.

Diabetes voi olla niin sanotun napsusormen taustalla vaikuttaja tekijä, kirjoittaa MTV. Myös huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi lisätä riskiä napsusormen kehittymiseen kertoo uusi ruotsalaistutkimus. 

Napsusormi tarkoittaa sormen koukistajajänteen tulehdusta, mistä johtuva ahtauma estää sormea liikkumasta normaalisti. Tällöin sormessa voi tuntua kipua ja sen koukistaminen aiheuttaa napsahduksen. Tämän lisäksi sormi voi myös lukkiutua koukkuun tai ojennettuun asentoon. Useimmiten napsusormi esiintyy peukalossa tai etusormessa, mutta oireilu voi iskeä mihin sormeen tahansa.  

Diabeteksen huolellinen hoito vaikuttaakin olevan tärkeässä roolissa napsusormen kaltaisten käsiin vaikuttavien komplikaatioiden ennaltaehkäisyssä. 

Ruotsalaistutkimuksen analyysissä sokerihemoglobiinin ollessa korkealla (64 mmol/mol), miesten riski napsusormen kehittymiseen oli viisinkertainen verrattuna tavoiteltaviin arvoihin (48 mmol/mol). On epäilty, että korkea verensokeri voi paksuntaa sormen koukistajänteitä aiheuttaen oirelun, ja tutkijat ovat esittäneet, että napsusormi voi olla varoitusmerkki diabeteksestä. 

Lääketieteellisessä Diabetes Care -lehdessä ilmestyneet tulokset perustuvat lähes 100 000 ruotsalaisen diabeetikon 15-vuotiseen seurantaan. Valtaosa osallistujista sairasti tyypin 2 diabetesta. 

Napsusormen ilmaantuessa rasituksen vähentäminen ja tulehduskipulääkkeiden syönti voi auttaa oireiluun. Pahoin oireileva napsusormi voi kuitenkin vaatia leikkaushoitoa.  

Lue myös: MTV: D-vitamiinin puutos voi koitua jopa hengenvaaralliseksi: "Ei ole pelkkä vitamiini"

Lue myös: Yle: Peseydytkö päivittäin? Asiantuntijat kertovat, onko päivittäinen suihku oikeasti tarpeellinen

Lue myös: MTV: Yhtä jouluherkkua kannattaa nautiskella ympäri vuoden - arvaatko, mikä raaka-aine on kyseessä?

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat