Kuva: Shutterstock

Diabetes voi oireilla salakavalasti - 6 varoitusmerkkiä, joita ei kannata sivuuttaa

26.12.2022 12:15 - Sanni Seppä

Diabeteksen tavallisimpia oireita ovat esimerkiksi jatkuva janon tunne ja isot virtsamäärät.

Tyypin 2 diabetes on yleinen sairaus, jonka puhkeamiseen vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi myös elintavat. Muun muassa vyötärölihavuus, univaje, epäterveellinen ruokavalio ja tupakointi lisäävät riskiä taudin kehittymiselle. Diabetes voi oireilla monin eri tavoin ja tavallisimpia sairauden merkkejä voivat olla esimerkiksi isot virtsamäärät, jatkuva janon tunne, väsymys ja laihtuminen. MTV kirjoittaa, että näiden oireiden lisäksi diabetes voi kuitenkin oireilla yllättävilläkin tavoilla ja etenkin seuraavien kuuden oireen kohdalla kannattaa pysyä tarkkana.

1. Vuotavat ikenet 

Diabetes voi lisätä alttiutta suun sairauksille kuten esimerkiksi ientulehdukselle tai hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavalle parodontiitille. Parodontiitti aiheuttaa ienten vuotamista sekä suussa ilmenevää pahaa hajua ja makua. Kudostuhon edetessä hampaat alkavat liikkua ja voivat lopulta jopa irrota. 

2. Tummat läiskät 

Acanthosis nigricans eli taivetummuus ilmenee usein vartalon taivekohdissa tummina läiskinä ja niiden taustalla on yleensä hormonitoiminnan häiriöt kuten insuliiniresistenssi. Laikkuja voi ilmaantua esimerkiksi kainaloihin, niskan taakse, nivusiin tai polvitaipeisiin. 

3. Jatkuvat tulehdustilat 

Tyypin 2 diabetes ja siihen liittyvä korkea verensokeri lisäävät herkkyyttä erilaisille tulehduksille, kuten bakteeri- ja sieni-infektioille. Infektioita voi syntyä niin iholle kuin syvemmälläkin kehoon. Esimerkiksi virtsatientulehdus on yksi yleisimmistä diabetekseen liittyvistä infektioista.  

4. Muutokset näössä 

Korkea verensokeri vaurioittaa silmien verisuonia ja voi näin ollen aiheuttaa muutoksia näössä. Esimerkiksi näön samentuminen tai vaikeus nähdä kauas voivat olla merkki diabeteksesta. Mikäli asiaan ei kiinnitetä huomiota, voivat näköongelmat pahentua ja näkökenttään voi ilmaantua mustia pisteitä tai viivoja. 

5. Yökastelu 

Lisääntynyt virtsaamisen tarve voi johtaa etenkin lapsilla tai iäkkäillä ihmisillä yökasteluun. Kakkostyypin diabeteksen lisäksi tämä saattaa olla merkki tyypillisesti nuoruusiässä alkavasta ykköstyypin diabeteksesta. 

6. Heikentynyt kuulo

Korkea verensokeri voi vahingoittaa myös korvien hermoja ja pieniä verisuonia, jotka voivat aiheuttaa kuulon heikentymistä. 

Lue myös: Nukutko tarpeeksi, mutta silti väsyttää? Asiantuntijat tietävät, missä ongelma voi piillä

Lue myös: MTV: 5 vessareissujen hälytysmerkkiä, jotka voivat kieliä syövästä

Lue myös: Espanja valmistelee tärkeää lakia Euroopan ensimmäisenä - kuukautiskivuista voi saada palkallista vapaata

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat