Kuva: Shutterstock

Moni terveellinen vihannes on nyt sesongissa eli maukkaimmillaan ja edullisimmillaan - hyödynnä vinkit

18.06.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Lehtivihannekset sisältävät runsaasti vitamiineja.

Sesonkituotteiden suosiminen on paitsi ekologista myös kukkarolle ystävällistä. Todennäköisesti tiedossa on myös maittavampia makuelämyksiä, sillä sesongissa ollessaan vihannekset ja hedelmät ovat maukkaimmillaan.

Maa- ja kotitalousnaisten keskus Ry:n tiedotteessa vinkataan, mitkä vihannekset kannattaa napata ostoskoriin makunsa ja hintansa puolesta tällä hetkellä.

Tällä hetkellä erityisen rapsakoita ovat erilaiset lehtivihannekset. Niitä on helppo lisätä lähes ruokaa kuin ruokaan, mutta saada silti helposti ravintorikkautta annokseen.

"Lisää lehtivihanneksia erilaisiin ruokiin jo ihan vaihtelun vuoksi, mutta varsinkin tummanvihreitä lehtivihanneksia kannattaa suosia niiden ravintorikkauden takia", kertoo tiedotteessa MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta.

Lehtivihanneksista moni on todellisia vitamiinipommeja.

"Vähäenergisiä ne toki ovat, mutta niissä on kuidun lisäksi paljon hyviä ravintoaineita. Esimerkiksi mustakaali sisältää vitamiineista ja kivennäisaineista muun muassa B9- (eli foolihappoa), B2-, C- ja K-vitamiinia sekä rautaa, kaliumia, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Mangoldissa puolestaan on runsaasti A-vitamiinia, rautaa, kaliumia ja kalsiumia", Suontausta jatkaa.

Kokeile näitä

1. Mangoldi eli lehtijuurikas sopii käytettäväksi pinaatin tavoin esimerkiksi salaatteihin, piiraisiin tai keittoihin. Alle vuoden ikäiselle lapselle mangoldi ei kuitenkaan sovellu, sillä se kerää solukkoonsa nitraattia.

2. Mustakaali puolestaan muistuttaa paljolti ehkä tutumpaa kaverustaan lehtikaalia. Mustakaalikin on hyvin monikäyttöinen monissa lämpimissä ruoissa, mutta myös sellaisenaan esimerkiksi kylmissä salaateissa. Tuoreeltaan syötynä siitä kannattaa poistaa kova ruoti.

3. Paksoi on tuttu erityisesti aasialaisista ruokalajeista, ja sellaisiin se myös äärimmäisen hyvin sopii. Paksoita kannattaa käyttää silloin, jos toivoo ruokaan voimakkaampaa makua. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi vokkeihin. 

4. Sikurisalaatit toimivat mainiosti kylmissä ja lämpimissä salaateissa, mutta niitä kannattaa annostella maltillisella kädellä, sillä varsinkin uutena tuttavuutena ne saattavat maistua jopa kitkerältä liian suurissa määrissä. 

Lue myös: Niin sanottu sokerivero nostaa kannatustaan - kohottaisi epäterveellisten herkkujen hintaa

Lue myös: Arkiruoka voi olla helppoa, halpaa ja terveellistä - poimi parhaat vinkit

Lue myös: Kasvisten osuuden lisääminen tekee ruokavaliosta ekologisemman ja edullisemman - WWF kertoo helpot niksit

Kilpailut

Uusimmat