Kuva: Shutterstock

Moni pelkää kunnon romahtaneen kesäloman aikana - kuinka pitkä treenitauko todellisuudessa näkyy voimissa?

13.08.2023 10:15 - Minttu Tikkanen

Kunnon säilyminen riippuu myös lähtötasosta.

Paluu arkeen tarkoittaa monille myös paluuta rutiineihin kuten treenitottumuksiin. Lenkkipoluille tai kuntosalille paluu saattaa jopa aiheuttaa ahdistusta, sillä moni pelkää tai uskoo kuntonsa romahtaneen lomailun aikana. 

Todellisuudessa kovin radikaaleja muutoksia kunnossa tuskin ehtii tapahtua. Esimerkiksi muutaman päivän sairastelussa tai muussa huilimisessa kunnolle ei ehdi tapahtua mitään. Sen sijaan muutaman viikon täystauko treenistä saattaa saada ensimmäisen treenin tauon jälkeen tuntumaan hieman raskaammalta kuin tavallisesti, mutta mitään radikaalia ei silloinkaan ole vielä tapahtunut. Esimerkiksi kuukauden kesäloman voisi käytännössä huoletta pitää myös treenitaukoa, jos haluaisi. Tauon jälkeen kannattaa kuitenkin aina aloittaa ja totutella takaisin rutiineihin maltillisesti.

Vaikutusta on myös sillä, mikä kunnon lähtötaso on tauon alkaessa. Jos on lähtökohtaisesti hyväkuntoinen, kunto ei romahda lähtöruutuun edes kuukausissa. Jos taas on vasta alussa kuntoilun suhteen, putoaa taso herkemmin.

Aiempi taso on myös aina mahdollista saavuttaa uudelleen, jos aloittaa uudestaan aktiivisen treenaamisen. Mitään lopullista ei siis tauon aikana tapahdu. Jos takana on jo pitkä treenihistoria, saattaa palautuminen tauon jälkeen olla jopa yllättävänkin nopeaa, sillä saavutettu lihaskunto jää ikään kuin lihasten muistiin.

Yleensä tauon pitämisestä on kuitenkin jopa enemmän hyötyä kuin haittaa. Lihakset palautuvat levossa ja myös mieli kaipaa välillä taukoa myös treenistä. Jos treenaaminen tuntuu jo uuvuttavalta, tauko on lähes aina hyvä idea.

Lue myös: Moni tekee lankussa ratkaisevan virheen - liike menettää heti tehoaan

Lue myös: Lepopäivää ei missään nimessä pidä jättää väliin - treenille tärkeämpi kuin arvaatkaan

Lue myös: Voiko viiden minuutin treeni olla tehokas? Asiantuntijat vastaavat

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat