Kuva: Shutterstock

Vettäkin voi juoda liikaa - merkit, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja

24.09.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Suositusmäärä nesteelle juoman muodossa on 1,5 litraa päivässä.

Vesi on elimistölle välttämätöntä, ja sitä pitäisikin muistaa juoda riittävästi, päivittäin aikuisen noin. 1,5 litraa juoman muodossa. Osan nesteytyksestä keho saa myös ruuan kautta.

Vaikka vedenjuonti on elimistölle hyväksi, on siinäkin rajansa. Liiallinen veden latkiminen voi kääntyä itseään vastaan. Vaarallisimmillaan se voi johtaa jopa akuuttiin vesimyrkytykseen, joka voi olla jopa hengenvaarallinen.

Yksi selkeä merkki liiallisesta nesteytyksestä on virtsan väri. Jos virtsa on täysin kirkasta ja väritöntä, saatat juoda liikaa vettä. Suuntaa siis katseesi pönttöön, terveenvärinen virtsa on vaaleankeltaista. Osansa kertoo myös vessan käynnin tiheys, keskimäärin vessakertojen määrän pitäisi päivässä jäädä enimmillään kahdeksaan. Jos ramppaat vessassa kerran tunnissa, ei kaikki välttämättä ole mallillaan.

Myöskään janon tunne ei ole aina luotettava merkki siitä, että joisit liian vähän. Toisinaan voi olla kyse esimerkiksi nesteen imeytymisestä kehoosi, minkä aistit janona, vaikka todellisuudessa olisit jo juonut vettä. Jotkut löytävät apua elektrolyyttijuomista, jotka tehostavat nimenomaan nesteen imeytymistä. Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin pitää 1-2 lasillista aterialla sekä jotakin myös aterioiden välissä.

Joskus jatkuva janon tunne on myös merkki vakavammasta. Se voi olla esimekriksi yksi diabeteksen oireista.

Hyvän nestetasapainon kehossa tunnistat virtsan värin lisäksi myös energisestä olosta, kyvystä hikoilla rasitteessa ja tasaisesta sykkeestä. Hyvin helteisenä päivänä tai raskaan urheilusuorituksen jälkeen nesteen tarve voi toki olla suurempi kuin yleensä.

Lue myös: Juotko tarpeeksi vettä? Tutkimus osoittaa, että liian vähäinen määrä on yhteydessä ikääntymiseen

Lue myös: Pesemättömänä juomapullosta tulee nopeasti bakteeripesäke - katso, kuinka usein pullo tulisi pestä

Lähteet: Bustle, Terveystalo, Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat