Leivo joululimppua itse - resepti ohessa
Perinteinen mallasleipä on joulupöydän herkku. Leivo harjoitusleipä jo joulukuun alun päivinä ja nauti se yhdessä iltateen kera.
Mallasleipä
4 leipää
50 g hiivaa
50 g voita
2 pulloa (à 33 cl) jouluolutta
3 pussia (3 x 35 g) mallasuutetta
1 dl rusinoita
1 rkl suolaa
10 dl (550 g) ruissihtijauhoja
8-9 dl (480-540 g) täysjyvävehnäjauhoja
Voiteluun:
1 dl kahvia
1 dl sokeria
1. Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi kattilassa. Lisää olut ja lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Kaada osa nesteestä hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
2. Lisää loput nesteestä, mallasuute, rusinat, suola, ruissihtijauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Säästä vähän jauhoja leipomiseen. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
3. Anna takinan kohota leivinliinan alla noin 40 minuuttia.
4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Jaa taikina neljään osaan ja leivo takinapalat pyöreiksi, sileiksi leiviksi. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille ja pistele ne hyvin.
5. Anna leipien kohota leivinliinalla peitettyinä noin 30 minuuttia.
6. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Keitä kahvi ja sokeri kattilassa sakeaksi liemeksi. Anna liemen jäähtyä. Voitele leivät seoksella.
7. Paista leipiä uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.
Lisää ihania leipäreseptejä Leivän juurilla - Yli 80 monipuolista leipäohjetta -teoksesta, Wsoy