Laskiaispulla vai Runebergin torttu? Netti ynnää herkkujen aineet yhteen

02.02.2013 11:00 - Niina Jokiaho

Kotimaisesta tietokannasta löytyvät niin tavallisten ruokien kuin kausiherkkujenkin ainesosat vitamiineista rasvoihin

Ruokasuositusten ja -ohjeiden viidakossa moni suunnistaa ruokaostoksilla pelkän musta tuntuu-fiiliksen perusteella. Moni haluaa vähentää kovia rasvoja ja liikaa suolaa, mutta ruokien tarkka sisältö ei aina aukea edes paketin perusteella.

Esimerkiksi nyt ajankohtainen herkku, Runebergintorttu, on leivottu jauhoista, rasvasta, kananmunista ja manteleista - mutta millaista rasvaa tortuista oikeastaan löytyy? Ja onko tortuissa myös vitamiineja? Tai laskiaispullissa?

Sekin selviää Kansanterveylaitoksen kokoamasta nettipalvelusta. Fineli-tietokannasta selviää muun muassa se, että laskiaispullassa on vain yksi prosentti kuitua.

Nettipalveluun on koottu taulukoiksi eri ruokien, ruoka-aineiden ja ainesten sisältämät ravintoaineet, rasvat, sokerit ja vitamiinit. Sivujen käyttö ja lukeminen ei ehkä ole kaikkein helpointa, mutta kun taulukoista oppii löytämään haluamansa tiedot, aukeaa eri ruokien terveellisyys aivan uudella tavalla.

Ja ne Runebergintortut? Niistä löytyy sekä karotenoideja, A-vitamiinia että K-vitamiinia. Katso näistä linkeistä sekä torttujen että laskiaispullien salat.

Kilpailut

Uusimmat