Oletko erityisherkkä ihminen? Kuusi merkkiä sen kertovat

22.05.2014 09:36 - Anna Hopi

Osa meistä on varustettu hienovaraisemmin tuntosarvin. Erityisherkkä ihminen on hermostollisilta ominaisuuksiltaan sellainen, että hän reagoi helpommin erilaisiin ärsykkeisiin. Nyt voit tarkistaa kuudesta faktasta, kuulutko erityisherkkiin.

Oletko koskaan miettinyt, minkä takia tietynlaiset olosuhteet kuormittavat sinua erityisen paljon, kun muut tuntuvat ohittavat ne olankohautuksella? Erityisherkkänä olet varusteltu tarkoin sensorein, jolloin aistihavainnot ovat kohdallasi moninkertaisesti voimakkaammat. Kuusi asiaa antaa vihjeitä siitä, oletko temperamentiltasi erityisherkkä.

1. Lapsena sait kuulla olevasi herkkä ja ujo lapsi.

Olit lapsena se muksu, joka tiesi mitä muut aikovat sanoa ennen kuin kukaan oli avannut edes suutaan. Reagoit voimakkaasti ympäristöösi. Saatoit olla se lapsi, joka pysähtyi katselemaan ennen peliin osallistumista. Herkkyys ei tarkoita sitä, ettet etsiytyisi mielelläsi väkijoukkoihin tai haluaisi uusia tuttavia. Ne vain stimuloivat helpommin ja saavat sinut ylikierroksille.

2. Aistit helposti ympäristön energian.

Erityisherkän ihmisen aivot prosessoivat ja reagoivat informaatioon syvällisemmin. Heille on tyypillistä huomata ympäristössä asioita, kuten opettajan mielentila tai huonekalujen uusi järjestys. Samalla joskus aistihavainnot tuovat epämiellyttäviä kokemuksia. Joskus keinotekoinen makeuttaja maistuu kemikaalikokeelta ja jonkun pois nuotista laulaminen tuntuu kynsien riipimiseltä pitkin liitutaulua. Erityisherkkä huomaa myös helpomminn, jos joku valehtelee.

3. Ylikuormitut helposti.

Liian paljon intensiteettiä, kaaosta ja ääniä voi luoda sinulle kaaoottisen tilan. Työskentely on helpompaa hiljaisissa tiloissa. Keskittyessään erityisherkät ovat erinomaisia syvää ajattelua ja nopeita käänteitä vaativissa töissä. He voivat kuormittua helposti metelistä ja liian monen asian tekemisestä samaan aikaan. Voit ottaa hyvin työpäivän aikana omia hiljaisia hetkiä.

4. Rakastut kovaa ja nopeasti.

Erityisherkillä on omanlaisensa tapa rakastaa. Kun he rakastuvat, tunne tuntuu ekstaasilta ja he tuntevat myös pian ahdistusta, ylikuormittumista sekä vaikeutta analysoida intensiivisiä tunteitaan. Intiimiys voi olla vaikeaa erityisherkille, koska se tuo liikaa stimulaatiota. Osa erityisherkistä etsii kuitenkin nimenomaan tällaisia kokemuksia. Erityisherkälle on tärkeää löytää kärsivällinen partneri, joka ymmärtää herkän ihmisen erikoisuuksia.

5. Olet tunnollinen. Erityisherkät ovat usein ihmisiä, jotka yrittävät parhaansa mukaan suorittaa velvollisuutensa ja tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Heillä on hyvät tavat ja he myös huomaavat, koska muille ei sellaisia ole. Röyhkeys ja virheet töissä tuottavat heille harmaita hiuksia. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on heille erittäin tärkeää.

6. Sinulla on eloisa mielikuvitus. Erityisherkät ovat usein hyvin luovia ihmisiä. Heillä on myös eloisia unia ja he pystyvät vaeltamaan mielikuvitusmaailmoihinsa mielensä avulla. He ovat empaattisia ja pystyvät kuvittelemaan toisten tunteita ja ajatuksia. Kiinnostus taiteeseen, filosofiaan ja henkisyyteen on yleistä. Carl Jung oli erittäin kiinnostunut herkistä ihmisistä, koska oli itse sellainen. Hänen mukaansa erityisherkät olivat paremmassa yhteydessä tiedostamattomansa kanssa. Heillä oli tämän takia erityisen hyvä kyky nähdä asioita, joita muut eivät kykene näkemään.

Yhteiskunta saattaa nähdä erityisherkät ihmiset negatiivisessa mielessä, koska heillä on muista poikkeava tapa nähdä asiat ja reagoida ihmisten toimintaan. Erityisherkkyyttä tutkineen Elaine N. Aronin mukaan erityisherkät voi erottaa muusta väestä vertaamalla heitä neuvonantajiin ja soturikuninkaisiin.

Herkkä kykenee muodostamaan laajoja ja kattavia näkemyksiä, jolloin hänen voimansa on nimenomaan asioiden hahmottamisessa, ja hänellä on kyky antaa hyviä neuvoja. Yhteiskunnan rakastamat tehokkaat toimijaihmiset kuuluvat soturikuningas-kategoriaan, koska he ovat pääsääntöisesti keskittyneet sisäisen maailman sijaan ulkoiseen toteuttamiseen. Molempia tarvitaan, ja erityisherkkä voi oppia paljon tekijöiltä, ja kehittää itsessään näitä ominaisuuksia. Oman erityislaatuisuuden tunnistaminen on erittäin tärkeää ja sen näkeminen, että erityisherkkyys on pohjimmiltaan lahja.

Lähde: Alternet.

Kilpailut

Uusimmat