HS: Lääkärin väite hämmentää - punastujatko sosiaalisia pelkureita?
Punastumista saattaa tapahtua kenelle vain, ja välillä moni huomaa olevansa posket kuumottavina sosiaalisessa tilanteessa. Nyt erään suomalaisen lääkärilausunnon mukaan punastujat ovat sosiaalisia pelkureita.
Kirurgian dosentti Timo Telaranta kommentoi Helsingin Sanomien verkkosivuilla, että punastumisen taustalla on yleensä jokin lapsuuden ikävä tilanne, vaikkakin taipumus voi myös periytyä. Monesti punastuja ei itse tiedosta, miksi punastuu.
- Punastuminen voi johtua esimerkiksi siitä, että vanhemmat ovat kohdelleet lastaan kaltoin, heillä on ollut riitaisa liitto, lasta on kiusattu koulussa tai esitelmätilaisuudessa ovat sanat juuttuneet kurkkuun ja siitä on tullut häpeällinen kokemus, kertoi Telaranta Helsingin Sanomille.
Usein ihmiset eivät Telarannan mukaan hyväksy tätä syyksi punastumiselle. Punastuminen ei tapahdu kuitenkaan itsestään, vaan se edellyttää tietynlaisen herkkyyden kehittymistä. Punastuminen on sosiaalisen ahdistumisen alaluokka. Ahdistuksesta kärsii 8-10 prosenttia ihmisistä. Telarannan mukaan potilaat eivät hyväksy olevansa sosiaalisia pelkureita.
Useasti punastumiseen käytetään avuksi kognitiivis-behavioristista terapiaa, jolla treenataan ihmisen kapasiteettia hyväksyä ikäviä tilanteita. Beetasalpaajat voivat helpottaa tilannetta, mutta niitä punastuja ei voi syödä jatkuvasti. Päiväkirurgisena toimenpiteenä voidaan Telarannan mukaan suorittaa myös sympaattinen salpaus, jolla vähennetään sympaattisen hermoston yliherkkyyttä.