Kärsitkö tietämättäsi nestehukasta? 6 yllättävää asiaa vaikuttaa

30.05.2014 12:00 - Anna Hopi

Kesällä ihmisen täytyy pitää erityisen hyvää huolta huolta nesteytyksestään. Nestehukasta voi kärsiä yllättävienkin asioiden takia. Katso kuusi yleistä faktaa.

Ihmisen keho koostuu noin 60-prosenttisesti vedestä. Harva tietä, että jos tuosta määrästä menettää vain 1,5 prosenttia, saattaa henkilö kärsiä lievästä nestehukasta. Oireet ovat moninaiset - useimmiten ihmisen mieliala, energiataso ja kognitiiviset toiminnot laskevat.

On olemassa selkeitä syitä, jotka vaikuttavat nestehukan syntymiseen. Helle, kuntoilu ja liian vähäinen juominen vaikuttavat asiaan. Kuusi syytä voivat kuitenkin yllättää lukijan.

Kuukautiset

Kuukautisten aikana kannattaa juoda tavallista enemmän vettä. Tällöin estrogeeni ja progesteroni saattavat heitellä kehon nestetasapainoa, jolloin nesteytystä ei siis pidä unohtaa. Kaiken lisäksi kehosta voi poistua niin paljon verta, että nestetasapaino voi senkin vuoksi mennä liian matalaksi.

Lääkkeet

Lääkkeillä on sivuvaikutuksensa, ja monet niistä toimivat diureetteina. Virtsanerityksen lisääntyessä nestehukka kolkuttaa todennäköisemmin ovella. Ota selvää oman lääkityksesi sivuvaikutuksista. Jos sivuvaikutuksiksi on mainittu ripuli tai oksentelu, se voi johtaa nestehukkaan.

Raskaus

Tuoko odotusaika turvotusta? Keho saattaa varastoida vetää tasoittaakseen nestehukkaa. Raskauden aikana kehosi veren määrä ja sydämen toiminta lisääntyvät, mikä taas voi lisätä nesteytyksen tarvetta. Myös pahoinvointi ja oksentelu voivat kasvattaa nestehukkaa.

Ikääntyminen

Ikääntyminen laskee kehon kykyä varastoida vettä. Janon tunne ei myöskään synny niin helposti. Pidä aina vesipulloa mukana, niin vältät nestehukan!

Alkoholi

Alkoholi on diureetti siinä missä tee ja kahvikin. Lisäksi viinakset estävät antidiureettista hormonia toimimasta. Hormoni lähettäisi normaalisti osan nauttimastasi nesteestä takaisin kehoon, mutta alkoholin tapauksessa neste menee suoraan rakkoon, mikä lisää tarvetta käydä vessassa.

Liian vähäinen hedelmien ja kasvisten syönti

Jos täytät jokaisella aterialla puolet lautasesta hedelmillä ja kasviksilla, hyödyt siitä päivässä parin vesilasin verran. Mikäli kasvikset eivät kuulu repertuaariisi, muista juoda tarpeeksi.

Lähde: Health.

Kilpailut

Uusimmat