Oletko erityisherkkä? 8 ohjetta, joilla pärjäät kiireisessä arjessa

03.07.2014 08:48 - Anna Hopi

Empaattisuudella ja erityislaatuisella herkkyydellä varustettu ihminen ylikuormittuu helpommin, kun elämä on hektistä. On kuitenkin tapoja, joilla hän voi tasapainottaa oloaan.

Erityisherkäksi kuvataan ihmistä, jonka aistit suodattavat syvemmän määrän ärsykkeitä kuin tavallinen ihminen. Tämän vuoksi esimerkiksi meteli, kirkkaat valot tai kiireinen ilmapiiri voivat kuormittaa nopeammin. Arjen pystyy setvimään kahdeksalla niksillä sellaiseksi, ettei se aiheuta ylimääräistä stressiä.

1. Ota omaa aikaa.

Kuka tahansa ihminen tarvitsee aikaa itselleen, kun on liikaa tekemistä ja sekavia ajatuksia. Erityisherkälle yksinolon tärkeys voi korostua, koska hän tarvitsee omaa aikaa varsinkin silloin, kun aistit tuntuvat tukkoisilta kaikista päivän ärsykkeistä. Innostuminen voi helpommin saada herkän ylikierroksille, kuten myös äkillinen stressaava tilanne.

2. Kiinnitä ajatuksiisi.

Yleensä erityisherkkä tiedostaa ajatuksiensa voiman helpommin kuin moni muu. Kun ihminen normaalisti velloo tämänhetkisessä tunnetilassa, herkkä voi päästä helposti irti ahdistuksesta käymällä asian mentaalitasolla läpi. Monesti omia heikkouksia voi vahvistaa ajan kanssa ja herkkyyttä sekä intuitiota voi käyttää apuvälineenä pulmatilanteessa.

3. Keskity tähän hetkeen.

Ylikuormittuminen voi syntyä myös siitä, jos ihminen vatvoo liikaa menneitä asioita tai kuten yleensä - pohtii ja murehtii tulevaisuutta ahdistuneena. Suurin osa henkilöistä on varustettu keinoilla selviytyä mitä erilaisimmista tilanteista. Ihminen on joustava olento ja kykenee sopeutumaan yllätyksiinkin. Kun ottaa tämän asenteen, ja palaa nyt-hetkeen, on helppo vapautua kuormittuneesta olosta. Tässä hetkessä on kaikki hyvin.

4. Vietä aikaa eläinten kanssa tai luonnossa.

Eläinten pyyteetön rakkaus ja luonnon parantava voima on tullut jollain tasolla suurimmalle ihmisistä tutuksi, kun he ovat näiden asioiden kanssa aikaansa viettäneet. Kaupungin vilinän ja luonnon rauhan ero tuntuu ehkä erityisherkän elämässä vahvemmin. Luonto lataa ja eläimet tuottavat syvää iloa, jolloin hektisen rytmin kykenee kestämään paremmin.

5. Kävele paljain varpain.

Paljain varpain ruohikossa kesällä kävely pitää yhteyden maahan ja tähän hetkeen kunnossa. Jos mieli on vilkas ja taipuvainen vaeltelemaan, ajatukset kääntyvät helpommin tähän hetkeen, kun ruoho kutittelee varpaita. Kuulostaa itsestäänselvältä, mutta juuri yksinkertaiset arkiset asiat tuottavat ihmiselle eniten iloa ja myös saavat tuntemaan yhteyttä luontoon ja maailmankaikkeuteen.

6. Harrasta rauhoittavaa lajia, kuten joogaa tai venyttelyä.

Kun olo on tukkoinen ja energiat tuntuvat jämähtäneiltä, tarvitaan ajoittain liikuntaa. Joskus kuntosalilla käynti tai raskas lenkki voivat tuntua erityisherkälle liialliselta rasitukselta. Tuollaisina päivinä voi vaikka kokeilla rentouttavaa ja venyttelevää liikuntaa, kuten joogaa. Mieltä tyynnyttävä vaikutus vapauttaa ja tyhjentää samalla päätä päivän asioista.

7. Kuuntele tyynnyttävää musiikkia tai luonnon ääniä.

Erityisherkkä ihminen saa paljon irti musiikista. Se, kuten muutkin elämisen äänet, on värähtelyä, joka voi tuoda harmonisuudella paljon hyvää oloa. Valitse rauhoittavaa tai energisoivaa musiikkia sen mukaan, millaisen olon itsellesi haluat. Positiivisten ajatusten saaminen on helppoa, kun laittaa päälle iloista musiikkia. Tunteiden vaihtuessa mieli alkaa tuottamaan niitä tukevia ajatuksia.

8. Visualisoi suojaava kilpi itsellesi.

Millaisella tilanteessa tällaisen suojan visualisoiminen kannattaa? Joskus ympärillä olevat ihmiset tuntuvat negatiivisilta, ja heidän ajatuksensa sekä tunteensa voi miltei kuulla korvissaan, vaikka paikalla vallitsisi jäätävä hiljaisuus. Todellisuudessa vaikutamme jatkuvasti toisiimme kohottavalla tai latistavalla tavalla. Jos oma energiataso alkaa laskea jonkun läsnäollessa, itselle voi visualisoida suojaavan kilven, joka pitää energianne erillään ja sinut suojassa ajatusmyrkyiltä.

Lähde: The Mind Unleashed.

Kilpailut

Uusimmat