Yleisimmät virheet, jotka ihmiset tekevät valmistaessaan pihviä - 8 kohtaa

13.01.2015 14:15 - Reetta Haverinen

Pihvihimon yllättäessä ei aina tarvitse astella kaupungin parhaaseen ravintolaan. Oikeilla välineillä, laadukkalla lihalla ja toimivilla tekniikoilla herkullisen aterian valmistaminen onnistuu myös kotioloissa.  

Pihvin paistaminen ei ole niin helppoa kuin luulisi. Mehukkaan, murean ja maukkaan lihan kypsennys kysyy kärsivällisyyttä, mutta yleensä maltillinen valmistus ja maustaminen palkitsevat jälkeenpäin. Liharuoan voi valmistaa monella tapaa väärin, olipa kyse paistista, pihvistä, fileestä tai kyljyksestä.

Bon Appétit -verkkosivun ruokatoimittaja Dawn Perry paljastaa, kuinka maukkaan pihvin paistaminen onnistuu. Pidä nämä vinkit mielessäsi, ennen kuin tartut veitseen ja paistinpannuun:

1. Keskustele lihamestarin kanssa.

Älä pelkää astella kaupan lihatiskille ja pyytää lihamestaria suosittelemaan sinulle sopivaa lihalaatua. Kerro, mihin tarkoitukseen olet lihaa etsimässä ja kuinka monelle hengelle siitä tulisi riittää. Kysy mestarilta myös vinkkejä valmistukseen ja maustamiseen.

2. Ota liha huoneenlämpöön ajoissa.

Älä heitä jääkaappikylmää lihaa suoraan tulikuumalle paistinpannulle. Riippuen pihvin paksuudesta, ota liha huoneenlämpöön vähintään puolituntia ennen paistamista. Paistinpannulle isketty kylmä pihvi kypsyy, mutta lopputulos ei ole kovin herkullinen.

3. Mausta rohkeasti.

Liha vaatii pinnalleen runsaasti maustetta. Älä ujostele suolan ja pippurin kanssa. Varsinkin liha, joka ei ole ollut marinadissa, kaipaa pinnalleen reilun tujauksen makua.

4. Käytä tarpeeksi kuumaa pannua.

Anna pihvin kypsyä sopivassa lämpötilassa, mutta rajansa kaikella. Varsinkin paksujen pihvien kanssa maltillinen kypsentäminen tarpeeksi korkeassa lämmössä takaa onnistuneen lopputuloksen.

5. Käytä paistomittaria.

Ammattilaiset tietävät lihaa tunnustelemalla, milloin haluttu kypsyysaste on saavutettu. Jos et ole keittiöalan ammattilainen, on parempi luottaa paistomittarin lukemaan, kuin omiin tuntemuksiin.

6. Älä leikkaa pihviä liian kuumana.

Anna lihan vetäytyä rauhassa paistamisen jälkeen. Aikaansaannoksesi ei ehdi jäähtyä vielä 5-10 minuutissa, joten malta mielesi. Pihvin maut ja nesteet tasaantuvat vasta kypsennyksen jälkeen.

7. Älä leikkaa lihaa miten sattuu.

Lihan leikkauspinta näyttää kauniimmalta, sitä on helpompi käsitellä ja maku on parempi, jos leikkaat lihaa poikkisuuntaisesti lihasyiden omasta luonnollisesta suunnasta poiketen. Älä siis iske veistäsi pihviin mistä kulmasta tahansa.

8. Luota itseesi.

Mehukkaan ja hyvän pihvin valmistaminen ei ehkä käy yhtä helposti, kuin kaurapuuron keitto. Oikeanlaisen tekniikan opettelu kuitenkin kannattaa. Älä suinkaan jätä pihvin paistoa pelkästään ravintolakokeille. Jos et onnistu heti ensimmäisellä kerralla, älä heitä essuasi nurkkaan. Harjoittelu tekee mestarin! Vielä joku päivä onnistut paistamaan maukkaampaakin maukkaamman pihvin - kyse on vain asenteesta!

Lähde: Bon Appétit

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat