Riitelevätkö lapsesi jatkuvasti? Tavat, joilla teet heidän väleistään paremmat

20.02.2015 08:29 - Rea Tallgren

Monessa perheessä nujakoiminen on tyypillistä lasten keskuudessa. On kuitenkin olemassa tapoja vähentää sitä.

1. Anna lapsillesi tilaa.

Jokainen lapsesi tarvitsee omaa tilaa, on kyse sitten yksin leikkimisestä, lukemisesta tai television katsomisesta ilman, että toinen sisarus koko ajan häiritsee. Joskus oman tilan vaaliminen voi tuntua logistiselta painajaiselta, varsinkin perheessä, jossa lapsia on paljon. Pyri kuitenkin mahdollistamaan lapsellesi myös omaa aikaa aina kun hän sitä selvästi tarvitsee.

2. Älä pakota lapsiasi jakamaan kaikkea

Jakaminen ja epäitsekkyys ovat tärkeitä oppeja, jotka jokaisen on hyvä oppia jo lapsena. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse jakaa. Lapsella on hyvä olla joitain sellaisia leluja tai kirjoja, jotka ovat vain heidän. He saavat toki lainata niitä sisaruksille, kun itse haluavat, mutta ei muulloin.

On myös tärkeää, että jos lapsilla on omat huoneet, ei toisilla sisaruksilla ole lupaa mennä niitä sotkemaan. Lasten on vaikea löytää omaa paikkaa ja tilaa ja siksi oman huoneen merkitys on suuri. Se pitäisikin pyrkiä aidosti pitämään lapsen omana alueena.

3. Korosta, että olette tiimi.

Yritä kannustaa lapsiasi siihen, etteivät he kilpailisi toisiaan vastaan vaan mieltäisivät toisensa tiimiksi, joka tekee asioista yhdessä toisiaan kannustaen. Lasten vastakkainasetteleminen ei hyödytä ketään ja aikuisiällä siitä saattaa tulla ongelmia, kun ihminen ei koe itseään arvostettavan, jos hän ei suoriudu asioista. Sen sijaan perheyksikön voiman korostaminen saa lapselle tunteen siitä, että hän todella kuuluu porukkaan ja että perhe on vahva yksikkö, joka pystyy yhdessä mihin vaan.

 4. Rajoita aikaa kavereiden kanssa

Vaikka lapsilla olisi kuinka paljon kavereita tahansa, olisi heidän hyvä oppia leikkimään myös keskenään. Vaikka lapsesi olisivat eri-ikäisiä, voit mahdollistaa heille yhteistä tekemistä. Esimerkiksi askartelussa vanhempi voi auttaa nuorempaa tai muuta vastaavaa. Pidä huoli, että lapsillesi syntyy yhteisiä muistoja.

5. Älä tuomaroi liikaa

Lasten riitoihin tekee mieli aina puuttua välittömästi, mutta aina se ei ole viisasta. Ongelmanratkaisu on taito, jonka jokainen lapsi joutuu oppimaan kantapään kautta ja jos vanhemmat puuttuvat tilanteeseen aina, kun lapsilla tulee riitaa, ei tämä taito kehity. Voit ohjata lapsia selvittämään tilanteen - mutta yritä olla aina antamatta yhtä oikeaa ratkaisua tai varsinkaan toteamaan, että toinen lapsista teki väärin ja toinen ei.

6. Vietä aikaa yksin jokaisen lapsen kanssa.

Lapsille on tärkeää saada viettää aikaa vanhempiensa kanssa ilman, että muut sisarukset ovat läsnä. Jos lapsi saa huomiota vanhemmilta ilman negatiivista lähtökohtaa, ei hän luultavasti hae sitä yhtä paljon riitelemällä sisaruksiensa kanssa. Sisarusten keskenään tappeleminen on normaalia eikä sitä kannata tyystin yrittääkään lopettaa: oppivathan he siinä elämänsä varrella tarvittavia taitoja.

Katso myös: Perhekuva on täynnä rakkautta - vain vanhemmat tietävät salatun surun

Lähde: Family Share

 

 

Kilpailut

Uusimmat