Kuva: Fotolia

Joulun parhaat lukuvinkit - pysähdy ja nauti suosikkijuontajan kirjavalinnoista

05.12.2016 10:10 - Anna Hopi

Iskelmäradion juontaja Anna-Mari Raaska hotkaisee parhaimmat teokset hetkessä, ja lukee koko kirjailijan tuotannon.

Joulun aikaan kuuluu olennaisella tavalla pysähtyminen, rauhoittuminen ja levähtäminen. Moni rentoutuu lomallaan vilttiin kääriytyneenä hyvän kirjan kanssa. Iskelmän juontaja Anna-Mari Raaskalle lukeminen on elämäntapa ja erittäin rakas harrastus. Kysyimme Anna-Marilta parhaimmat lukuvinkit talvisiin lomapäiviin.

- En voi kehua olevani kaikkiruokainen lukija ja lukevani laidasta laitaan, päinvastoin: rakastan paksuja kirjoja. Haluan kiintyä henkilöhahmoihin ja samaistua heihin. Lisäksi on mahtavaa, jos sivutuotteena oppii jotain historiasta tai vieraista kulttuureista, kertoo Raaska.

- Elämäni ensimmäinen mieleenjäänyt kirja oli muistaakseni kummitädiltä joululahjaksi saatu Gruusialaisia Kansansatuja. Pahat tyypit päätyivät pilahvipataan, mutta kaunista prinssiäkin kyllä kursittiin kokoon Lemminkäisen äidin tyyliin.

Anna-Mari nauttii erityisesti joulun ajasta, jolloin on aikaa hengähtää hyvän kirjan parissa.

- Kun löydän mielestäni hyvän kirjailijan, hotkin koko hänen tuotantonsa ja sen jälkeen kiemurtelen vieroitusoireissa, olen kiukkuinen ja ärtynyt, koska muka pitäisi siirtyä jonkin toisen kirjailijan maailmaan. Siksi suosituslistassa myös useampi kirja samalta kirjailijalta. Osa on vanhempaa, osa uudempaa tuotantoa.

Alla parhaat joulun kirjavinkit.

NOPEASTI LUETTAVAT:

Marian Keyes: Hurmaava mies, Sushia vasta-alkajille, Rachelin loma.

Irlantilainen humoristi, joka käsittelee elämän tarjoamia kierrepalloja mahtavalla huumorilla.

Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni, Kaivos, Mies joka kuoli.

Rupesin selailemaan Tuomaista kirjakaupassa, ja luin viisikymmentä sivua samalla seisomalla. Toppatakki päällä tuli aika kuuma. Ostin sen sitten. En yleensä edes lue dekkareita, mutta Tuomaisen kirkas kieli ja tarkka psykologinen silmä pitävät pihdeissään.

Terhi Rannela: Frau.

Samoin kuin Tuomaisen kirja, tämä oli hotkaistava kerralla. Pieni ja väkevä romaani, joka kertoo Prahan pyöveliksi kutsutun natsikenraali Reinhard Heydrichin vaimon Linan tarinan. Kuriositeettina mainittakoon, että Lina käväisi naimisissa suomalaisen teatteriohtajan, Anni Swanin pojan Mauno Mannisen kanssa.

(kuva: Fotolia)

HITAASTI LUETTAVAT:

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet, Rautayöt, Lakanasiivet.

Historiallisen romaanin ja pitkien sukusaagojen rakastajille. Varsinkin naisen elämä viime vuosisadan alkupuoliskolla tulee luita ja ytimiä myöten tutuksi, ja plussana on se, että kun rakastut Kähköseen, riittää iloa pitkään. Kuopio-sarjassa romaaneja on (tällä hetkellä) seitsemän.

Ulla-Lena Lundberg: Jää.

Kiertelin tätä Finlandia-voittajaa muutaman vuoden kaukaa, vaikka se poltteli näpeissä kirjakaupassa ja kirjastossa. Luin ensin muut Lundbergin kirjat, loistavia nekin. Jäässä eletään Ahvenanmaan Luodoilla joskus 40-luvun lopulla, sotien jälkeen. Elämän pienet arkiset ihmeet tulevat näkyväksi. Tätä luen ennen nukkumaan menoa muutaman sivun illassa. Joka kerran tuntuu, kuin olisi sielu olisi tullut ravituksi.

Hilary Mantel: Susipalatsi.

Booker-palkittu historiallinen romaani Henry VIII:n hovista. Mantel on muuten ainut kirjailija, joka on palkittu kyseisellä brittien ykköskirjallisuuspalkinnolla kahteen kertaan. Hypnotisoiva, unenomainen tunnelma, joka saattaa aluksi tyrmätä vauhdikkaampaan tarinankerrontaan tottuneen. Palkitsee kuitenkin lukukokemuksella, joka on täysin vertaansa vailla.

Lue myös: Pate Mustajärven kirja meni kuumille kiville - toinen painos tulossa

Lue myös: Huutokauppakeisarin elämästä kirja - paljastaa Aki Palsanmäen selviytymistarinan

Kilpailut

Uusimmat