Kuva: AOP/Roni Rekomaa

Olga ja Tuukka Temonen vastaavat syytteisiin transfobiasta uudessa elokuvassaan

21.03.2022 12:15 - Minttu Tikkanen

Elokuvassa kritiikkiä aiheutti termi "jonkunsukupuolinen".

18. maaliskuuta ensi-iltansa saanut Tuukka Temosen, 46, ohjaama uutuuselokuva Pohjolan satoa päätyi heti kohun keskelle koskien yhtä elokuvan hahmoista. Hiirikäsi-Timon hahmoa kuvaillaan elokuvassa "jonkunsukupuoliseksi" ja termi sai sosiaalisessa mediassa tyrmäyksen sukupuolivähemmistöjä halventavana.

Temosen puoliso, elokuvaa tähdittävä Olga Temonen, 44, ottaa omalla Instagram-tilillään kantaa syytöksiin.

"Jos joku elokuvan nähdessään ajattelee ja kokee, että on ok nauraa seksuaalivähemmistöille, niin hän on pahasti väärässä, se EI OLE missään tapauksessa hyväksyttävää!" Temonen kiistää.

Temonen perustelee, että elokuvan huumori kohdistuu ihmisiin yleisesti ja heidän tapoihinsa, mutta ei sille, millaisia he ovat.

"Tämän elokuvan huumori nauraa ihmisille ja heidän tavoilleen olla ja toimia, eikä sille mitä he ovat ihmisinä", Temonen jatkaa.

Temonen kuitenkin pyytää tapahtunutta osaltaan anteeksi ja kertoo, että jatkossa taustatyö on tehtävä paremmin.

"Aion jatkossa olla varovaisempi, sekä kysyä, tutkia ja myös kyseenalaistaa enemmän. Kiitos ja anteeksi."

Jos julkaisu ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Myös elokuvan ohjannut Tuukka Temonen kommentoi asiaa omalla tilillään. Toisin kuin puolisonsa, Temonen ei kuitenkaan pahoittele tapahtunutta ja luonnehtii "jonkunsukupuolisuuden" olleen vain osa elokuvan huumoria, jota ei pitäisi tulkita loukkaukseksi.

" 'Jonkunsukupuolinen' luonnehdintani oli elokuvan luonteelle mukautettu humoristinen ilmaus he/she -pronominien käytöstä, eikä se missään nimessä ollut tarkoitettu kannanotoksi tai loukkaukseksi. Timon hahmo ei pyri luomaan transfobiaa ja irtisanoudun kaikenlaisesta vihasta ja sen lietsomisesta", Temonen summaa oman näkemyksensä.

Jos julkaisu ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Termin ongelmallisuuden nosti esiin vaikuttaja Mona Bling, 30.

"Pelkkä sana "jonkunsukupuolinen" kertoo siitä, miten transsukupuolisuus ja erityisesti muunsukupuolisuus nähdään keksittynä huuhaana, jolle on okei nauraa", Bling tiivistää julkaisussaan.

Jos julkaisu ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Lue myös: Tuukka Temosen uutuuselokuva nostatti kohun: "Transsukupuolisuudelle nauraminen ei ole ok enää"

Kilpailut

Uusimmat