Kuva: AOP / Tomi Natri

Anna: Paniikkihäiriön puhkeaminen oli Erika Vikmanille pelottava kokemus: "Ajatus töihin lähdöstä kuristi"

21.09.2022 19:15 - Minttu Tikkanen

Ensimmäinen paniikkikohtaus yllätti Erika Vikmanin.

Kun muusikko Erika Vikman, 29, sai ensimmäisen paniikkikohtauksensa vuonna 2019, hän ei vielä tiennyt, mistä oli kyse ja oli varma, että on saanut sairaskohtauksen tai hänen terveydessään on jotakin vakavasti vialla.

Vikman kuvailee Anna-lehden haastattelussa, että ensimmäinen kohtaus tuli kesken automatkan ja sisälsi paljon fyysisiä oireita.

- Yhtäkkiä veri pakeni päästä, sydän hakkasi ja kädet puutuivat. Tuntui, että taju lähtee. Olin varma, että kyse on sairauskohtauksesta. Lopulta ei auttanut kuin jättää auto huoltoasemalle ja jatkaa taksilla, muusikko sanoo.

Lääkärin vastaanotolla oireiden syyksi selvisi paniikkihäiriö, joka oli seurausta pitkään jatkuneesta stressistä. Vikman kertoo työtahtinsa olleen pitkän aikaa liian kova ja lopulta paniikkikohtaukset seurasivat lavallekin. Vikman jatkaa artikkelissa olleensa viimeiseltä hyvin uuupunut.

- Syksyllä aloin jo olla tosi poikki. Kykenin juuri ja juuri hoitamaan oman osuuteni, mutta pari kertaa kohtaus pakotti minut syöksymään lavalta. Lopulta jo ajatus töihin lähdöstä kuristi kurkkua ja itkin meikatessani ennen esiintymistä. Keikan jälkeen poistuin suoraan takahuoneeseen ja sieltä hotelliin. Minulla ei ollut energiaa kohdata ketään, Vikman kertoo.

Vikman joutui pohtimaan, pystyykö ylipäätään jatkamaan ammatissaan muusikkona. 

- Työryhmäni oli kauhean huolissaan. Olin alakuloinen ja hiljainen, silmistäni oli kadonnut palo. Synkkänä mietin, olenko tarpeeksi vahva tähän ammattiin, hän jatkaa Annalle.

Vikman kuitenkin nimeää Vain elämää -kuvaukset käänteentekeväksi tapahtumaksi. Hän kertoo saaneensa muilta muusikoilta valtavasti vertaistukea ja ymmärtäneensä, että hyvinvointi ja itsestään huolehtiminen on laitettava elämässä etusijalle myös rankkojen työrupeamien keskellä.

Lue myös: Erika Vikman muistelee Vain elämää -päivänään suhdettaan Dannyyn: "Ihmiset saattoivat naureskella"

Lue myös: Erika Vikman kertoo tulleensa selkään puukotetuksi musiikkialalla: "Mielistelijöiden ala"

Lue myös: Erika Vikman paljastaa fanipostiensa yleisen sisällön: "En haluaisi nähdä"

Lähde: Anna

Kilpailut

Uusimmat