Kuva: AOP

Euroviisuihin voi kohdistua turvallisuusuhkia - erityisesti Venäjä huolettaa viranomaisia

11.05.2023 16:15 - Minttu Tikkanen

Viranomaiset pelkäävät muun muassa kyberhyökkäystä.

Euroviisut saattaa kerätä Liverpooliin joidenkin arvioiden mukaan jopa 100 000 katsojaa, joten ei ole ihmekään, että valtaisan yleisötapahtuman turvallisuus askarruttaa viranomaisia tällä hetkellä.

Liverpoolissa tapahtuman turvallisuus pyritään takaamaan kaikin keinoin, mutta tänä vuonna huolta herättää esimerkiksi kisoista ulos jätetty Venäjä, joka voisi haluta sabotoida vastustamiaan maita. 

Vaikka fyysistä uhkaa ei olisi, olisi kyberhyökkäys silti mahdollista toteuttaa. Muun muassa CNN uutisoi, että viranomaisten mukaan esimerkiksi Euroviisujen äänestys tehdään digitaalisesti, mikä tarkoittaa, että äänestykseen olisi mahdollista hakkeroitua ja esimerkiksi peukaloida tulosta.

Sen lisäksi, että paikan päällä juhlivat tuhannet ihmiset, keräävät Euroviisut myös televisioiden ääreen miljoonia ihmisiä kotikatsomoissa. Se on siis hakkerille herkullinen alusta esimerkiksi levittää disinformaatiota tapahtuman viestinnän ja sosiaalisen median kanavissa, mikä luonnollisesti aiheuttaisi kaaosta.

- Tämä on todella hyvä alusta. Jos sinulla olisi jokin erityinen ideologia tai riita jonkun henkilön tai hallituksen kanssa, mikä olisi parempi paikka viedä kantaasi eteenpäin? Koko maailman silmät katsoisivat sinua, CNN:n artikkelissa Ison-Britannian viranomaiset kommentoivat.

Viranomaiset kuitenkin tyynnyttelevät, että varsinaisen terrorismin uhka on pieni, joskaan ei täysin poissuljettu.

Kuten viime vuonnakaan, tänäkään vuonna Venäjällä ei ole asiaa Euroviisuihin vastareaktiona maan aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainaa kohtaan.

Lue myös: Kommentti: Olin paikan päällä, kun Käärijästä tuli lopullisesti euroviisulegenda - areenalla tapahtui jotain täysin poikkeuksellista

Lue myös: Käärijä on nyt fanien ennakkosuosikki Euroviisuissa - nousi veikkaustilastoissa Loreenin ohi

Lähde: CNN

Kilpailut

Uusimmat