Nyt puhuu Valvira: Miksi rommipullon etiketti piti sensuroida?

14.10.2014 15:08 - Henri Laukka

Radio City uutisoi aiemmin tänään siitä miten Valvira on vaatinut Panamassa valmistettua Ron de Jeremy rommimerkkiä sensuroimaan pullojensa etiketeistä Ron Jeremyn kasvot. Päätöstä perustellaan sillä, että aikuisviihdetähden kasvokuva luo mielikuvan siitä, että rommia juomalla pääsee harrastamaan seksiä.

Näin Valviran lakimies Sari Tujunen vastaa perusteluihin.

Pitääkö paikkansa, että Valvira vaati etiketin sensuroimista?

- Kyllä pitää. Päätös tehtiin viime vuonna ja se on lainvoimainen.

Miksi etiketti piti sensuroida?

- Valvira on tehnyt kieltopäätöksen liittyen kyseiseen alkoholijuomaan. Ulkoasussa ei saa olla mitään viittauksia kyseiseen aikuisviihdetähteen.

Mikä Ron Jeremyn kasvoista tekee sellaisen ettei niitä saa olla rommin etiketissä?

- Kyseinen henkilö on aika tunnettu aikuisviihdealan näyttelijä ja on hyvän tavan vastaista käyttää tällaista henkilöä alkoholijuoman myynnin edistämisessä.

Millä tavalla tilanne eroaa siitä, että esimerkiksi tunnetut rokkitähdet mainostavat omia juomiaan omilla kasvoillaan?

- Kyseinen henkilö on aikuisviihdealan näyttelijä. Rockihmiset ovat yleensä musiikkialan ihmisiä.

Elikä tässä on kyse seksistä?

- Aivan.

Pitääkö Valvira ihmisiä niin typerinä, että Ron Jeremyn kasvokuva rommipullon kyljessä yllyttää heitä seksiin ja alkoholismiin?

- No... yleisössä voi semmoinen mielikuva tulla.

Valviran virallisen päätöksen tekstissä lukee, että: "Alkoholilain 33§:n 2 momentin 5 kohdan mukaan alkoholijuoman mainonta, epäsuora mainonta tai ja kuluttajiin kohdistuva muu myynninedistämistoiminta sekä sen liittäminen muun tuotteen tai palvelun mainintaan ja myynninedistämistoimintaan on kielletty, jos siinä luodaan kuva, että alkoholin käyttö lisää suorituskykyä taikka edistää sosiaalista tai seksuaalista menestystä.".

Valviran mielestä Ron Jeremyn kasvokuva siis lupaa rommin nauttijalle seksuaalista menestystä. Tästä samaisesta syystä Valvira siis vaati Panamassa tuotetun rommin omistavaa ruotsalaista One Eyed Spirit AB:ta muuttamaan tuotteensa etikettiä.

Lisäksi Valvira tarttuu päätöksessään siihen seikkaan, että rommista on yleisesti mediassa käytetty nimitystä "pornorommi". Myös etiketissä olleet maininnat yrityksen internetsivuista kiellettiin, koska sivut sisältävät väkeviä alkoholijuomia koskevaa tietoa.

Lue täältä koko kohun käynnistänyt uutinen rommisensuurista ja katso kuvat pullosta ennen ja jälkeen sensurointia.

Kilpailut

Uusimmat