Kuva: Shutterstock

Millä tuotteilla suomalaiset korvaisivat lihan ruokavaliossaan? Kyselytutkimus selvitti

10.06.2024 18:15 - Aaro Heiskanen

Monipalveluyritys Sodexo Suomi teetti kyselytutkimuksen kartoittamaan suomalaisten ajatuksia vastuullisesta ruokailusta.

Sodexo Suomi toteutti kyselytutkimuksen suomalaisten ruokatottumuksista. Kyselyssä selvitettiin, millä ruokatuotteilla vastaajat olisivat valmiita vähentämään lihan osuutta.

Kyselytutkimuksessa ensimmäiseksi sijoittuivat tuoreet vihannekset (71% vastaajista). Suomalaisille tutut juurekset, kuten porkkana, peruna ja bataatti, sijoittuivat toiseksi (62% vastaajista).

Kolmanneksi suosituin korvike lihalle oli kalatuotteet, jonka mainitsi 57 prosenttia vastaajista.

Juurekset ovat pop, hyönteiset not

Sodexo-konserni toteutti viime vuonna vastaavan kyselytutkimuksen. Kyseisessä tutkimuksessa vastaajia oli Britanniasta, Ranskasta, Yhdysvalloista sekä Brasiliasta. Silloisessa tutkimuksessa suomalaisten suosimat juurekset olivat viidennellä, ja kalatuotteet yhdeksännellä sijalla.

Sodexo Suomen brändi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Mira Perander ei ole yllättynyt juuresten suosiosta suomessa.

– Juureksilla on vankka jalansija suomalaisissa keittiöissä, joten ei ole suuri yllätys, että täällä niitä syötäisiin mielellään vieläkin enemmän. Myös kala on aina kuulunut kotimaiseen ruokapöytään, mutta hienoinen yllätys on, että muissa tutkituissa maissa kalatuotteet ovat niinkin kaukana listan kärjestä, Perander kertoo tiedotteessa.

Kyselytutkimuksen häntäpäässä oli hyönteisten käyttö lihan korvikkeena. Vastaajista vain kuusi prosenttia olisi valmiina lisäämään hyönteisten osuutta ruokavaliossaan.

Toiseksi viimeistä sijaa pitivät levät. Niiden osuutta olisi valmis lisäämään 15 prosenttia vastaajista.

Perander peräänkuuluttaa vielä ohjeita vastuullisiin valintoihin ruokaillessa:

– Vaikka ei kokonaan luopuisikaan lihatuotteiden käytöstä, voi lihansyöntiään ohjata suuntaan, joka kuormittaa ympäristöä vähemmän. Esimerkiksi kotimaisen lihan suosiminen on lähtökohtaisesti kestävämpi valinta kuin ulkomaisen lihan käyttö, Perander kertoo tiedotteessa.

Tutkimus toteutettiin maaliskuussa verkkokyselynä. Kyselyyn vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista.

Lue myös: Joudutko heittämään paljon ruokaa roskiin? 4 helppoa vinkkiä, joiden avulla saat vähennettyä ruokahävikkiä kuin itsestään

Lue myös: Flunssakausi jyllää - kurkkukipuun kannattaa syödä 7 ruoka-ainetta

Lue myös: Erikoiset ruokayhdistelmät voivat edistää terveyttäsi - katso asiantuntijan vinkit ruokien yhdistelemiseen

Lähde: Sodexo Suomi

Kilpailut

Uusimmat