Kuva: Shutterstock

Kesäkuussa hukkui huolestuttava määrä ihmisiä - luvut kasvoivat viime vuodesta

03.07.2024 18:15 - Minttu Tikkanen

Iso osa hukkuneista oli miehiä.

Kesäkuu oli hukkuneiden osalta synkkä kuukausi. Kuukauden aikana hukkui Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton SUHin tietojen mukaan 24 ihmistä, joka on lähes tuplasti enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kesäkuussa 2023 hukkui 13 ihmistä.

Tämän vuoden kesäkuussa hukkuneista valtaosa, 14 oli miehiä. Sen lisäksi kolme oli naisia ja lopuissa tapauksissa sukupuoli ei ole tiedossa. Suurin osa tapauksista myös liittyi uimiseen ja toiseksi yleisimmin vesiliikenteeseen. Kahdeksan hukkui uidessa, kuusi vesiliikenteen yhteydessä ja 10 tapauksessa hukkumiseen johtaneet tapahtumat eivät ole selvillä.

Yhteensä Suomessa on tammi-kesäkuun aikana tänä vuonna hukkunut 43 ihmistä. Hukkumiset painottuvat siis selvästi kesäkaudelle. Suomessa hukkuu keskimäärin vuosittain 100–150 ihmistä, joista noin puolet kesäkuukausina.

Tunnista hukkuva ajoissa

SUH muistuttaa, että hukkuva ei aina välttämättä näytä hukkuvalta, sillä usein hukkuva ei välttämättä pysty huutamaan apua, koska kaikki energia menee pinnalla pysyttelemiseen. Hyvä keino tarkistaa tilanne onkin kysyä, onko kaikki hyvin, sillä jos vastausta ei kuulu, on tilanne yleensä huolestuttava.

Hukkuvaa autettaessa on tärkeää etsiä jokin kelluttava esine, jonka voi antaa hukkuvalle, sillä ilman sitä hukkuva voi helposti vetää myös auttajan pinnan alle.

Itse voi pitää turvallisuudesta huolta muun muassa muistamalla, ettei mene päihtyneenä veteen tai vesille ja pitämällä mielessä, että tutussakin rannassa voi joutua vaaratilanteeseen. Suurin osa hukkumisista Suomessa tapahtuu nimenomaan tutuissa paikoissa.

Lue myös: Jäihin hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä - kolmasosa hukkumisista liittyy samaan syyhyn

Lue myös: Mistä tunnistat hukkuvan? Suomalainen asiantuntija kertoo merkit, joista tunnistat hädän

Lue myös: Tiedätkö, miten hukkuva pelastetaan? Muista yleinen vaara pelastusoperaatiossa

Lähde: SUH

Kilpailut

Uusimmat