Kuva: Shutterstock

Ei enää ruokaa roskiin! Kokeile hauskaa Kokkisota-haastetta

05.04.2018 18:15 - Henna Koste

Suomessa heitetään ruokaa roskiin 7800 rekka-autollista vuodessa.

Ruokahävikki on iso ongelma. Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan Suomessa kotitalouksissa roskikseen päätyy vuosittain jopa 160 miljoonaa kiloa ruokaa. Motivan kestävän kuluttamisen asiantuntija Elina Ovaskainen vertaa määrää 7800 rekka-autolliseen. Vaikka luvut kertovat karua sanomaa, Ovaskainen tietää, että paljon on kuitenkin tehtävissä.

- Meillä on paljon opittavaa. On hyvä tietää, milloin jogurtti on syömäkelpoista? Mitä voin tehdä, kun leivät ovat kuivahtaneet? Miten teen ruokaa sopivasti, kun en halua syödä neljää päivää samaa ruokaa?, hän listaa.

Ovaskainen toteaa, että sinkkutaloudet ovat suurimpia hävikin aiheuttajia. Syykin on yksinkertainen.

- Reseptiikka on hyvin usein neljän hengelle. Siitä voi arvioida, minkä verran ruokaa tarvitsee. Pakkauskoot ovat pienentyneet, mutta edelleen "isompi on enemmän ja halvempaa, Ovaskainen sanoo.

Myös arjen suunnittelemattomuus aiheuttaa hävikkiä.

- Meille tulee yllättäviä menoja, eikä arki ole suunnitelmallista. Moni tekee ruuan kolmeksi päiväksi ja se jääkin lopulta syömättä, Ovaskainen konkretisoi.

Mikä avuksi?

Asiantuntija kannustaa suunnittelemaan kaupassa käyntiä ja ostoksia paremmin, jotta kaupasta ei kiikuta mitään kotiin turhaan.

- Jääkaappi ja ruokakaappi kannattaa siivota säännöllisesti. On vapauttavaa kokata Kokkisota-hengessä vaikka perheen kesken. On hauskaa haastaa mielikuvitusta ja kokata kaapin antimista, Ovaskainen neuvoo.

Esimerkiksi kuivahtaneet leivät voi paloitella ja paahtaa pannulla krutongeiksi. 

Videossa Ovaskainen kertoo enemmän kotitalouksien hävikkiruuasta. 

Lue myös: Pipsa Hurmerinta: "Ruuan hintaa pitäisi nostaa paljon!"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat