Kuva: Shutterstock

Lähes puolet meistä heittää ruokaa roskiin enemmän jouluna - 5 vinkkiä hävikin minimoimiseen

20.12.2020 17:15 - Henna Koste

Neljän hengen reseptistä riittää yllättävän monelle.

Jouluna monet suomalaiset laittavat pöydän koreaksi. Joka neljäs suomalainen kuitenkin heittää ruokaa roskiin joulun jälkeen, selviää tuoreessa tutkimuksessa. Matsmartin tutkimuksen on toteuttanut Kantar. Vastaajista 44 prosenttia kertoi heittävänsä enemmän ruokaa pois joulun jälkeen kuin muulloin.

“Toivottavasti moni suomalainen muistaa myös jouluna tehdä järkeviä valintoja, joiden avulla hävikki olisi mahdollisimman pientä. Esimerkiksi kalaa ja muita tuoretuotteita kannattaa ostaa vain jouluna tarvittava määrä. Lisäksi joulupöytään kannattaa ostaa vain niitä ruokia, joista perheenjäsenet varmasti pitävät”, muistuttaa Matsmartin Suomen-maajohtaja Michaela Böckelman.

5 vinkkiä, joiden avulla vähennät joulun ruokahävikkiä

1. Vähennä joulupöydän valikoimaa. Suunnitelkaa jouluateria koko perheen kanssa ja listatkaa ne ruoat, joita oikeasti haluatte syödä. Jättäkää ostamatta listan loppupään ruokalajit.

2. Laske paljonko ruokaa tarvitaan. Tee yksinkertainen laskelma tarvittavasta ruokamäärästä. Hyvä peukkusääntö on, että neljän hengen reseptistä riittää 10-12 hengelle, kun ruoka tarjoillaan yhdessä muiden ruokalajien kanssa.

3. Pysy suunnitelmassasi. Kun olet päättänyt joulun menun ja tehnyt ostoslistan, pidä pää kylmänä kaupassa. Älä sorru heräteostoksiin tai osta mitään ylimääräistä “varmuuden vuoksi”. Pysy siis etukäteissuunnitelmassa.

4. Ajattele pienesti. Käytä mieluusti pieniä tarjoiluastioita: laita aluksi vähäisempi määrä ruokaa esille ja lisää tarvittaessa. Kata pöytään hieman pienemmät lautaset, jolloin syöjien on helpompi ottaa sopiva määrä ruokaa.

5. Suunnittele ensi vuotta ajatellen. Säästä ostoslista ja käy se joulun jälkeen läpi. Oliko jotain ruokaa, jota ei mennyt lainkaan? Puuttuiko pöydästä jotain? Tämä on hyvä tapa suunnitella ensi joulun ruokia ja arvioida tarvittavia määriä.

Juttu on julkaistu alun perin 12.12.2019. 

Lue myös: Miksi tekisin mitään maapallon eteen, kun Kiinassa pilataan kuitenkin kaikki? Riku ja Tunna vastaavat

Lue myös: Jouluperinne, josta suomalaiset eivät halua luopua! Arvaatko ylivoimaisen ykkösen?

Lue myös: Herkullinen vegeruoka syntyy 20 minuutissa - sopii arkeen ja illanviettoon

Kilpailut

Uusimmat