Kuva: Shutterstock

Grilliruoka voi pahimmillaan koitua lemmikin kohtaloksi - varothan näiden kesäherkkujen kanssa

25.06.2024 14:15 - Sanni Seppä

Ihmisille tarkoitetut herkut voivat aiheuttaa lemmikille esimerkiksi suolitukoksen tai myrkytyksen.

Grilliruoka saa takuuvarmasti veden herahtamaan lemmikin kielelle, mutta ihmisten grilliherkut eivät kuitenkaan usein sovi koiralle tai kissalle ollenkaan.

Esimerkiksi kanan-, porsaan-, tai esimerkiksi lampaanluita sisältävät ruoat voivat tehdä vahinkoa karvakaverille, eikä niitä tulekaan antaa lemmikille. Ruoasta irtoavat luun palaset voivat pahimmillaan puhkaista lemmikin suolen tai juuttua eläimen ruoansulatuskanavaan. Luumassa suolistossa voi aiheuttaa myös ripulia tai jopa suolitukoksen, jolloin on hakeuduttava heti eläinlääkärin pakeille. Lemmikille kannattaa siis antaa ainoastaan niille tarkoitettuja puruluita, joita saa esimerkiksi eläintarvikekaupoista.

Myös maissintähkän kova keskiosa, grilli- ja jäätelötikut sekä ruokien pakkaukset voivat kadota nopeasti innokkaimman eläimen kitusiin. Nämäkin aiheuttavat harmillisen usein suolitukoksen juuttuessaan suolistoon, ja etenkin terävät esineet voivat aiheuttaa vakaviakin vammoja puhkaistessaan suolen tai mahalaukun seinämän. Järkevintä onkin siis kokkailla kesäkeittiössä eläimen ulottumattomissa.

Lemmikille tulee antaa vain niille tarkoitettuja puruluita, eikä mitä tahansa luuta sisältäviä tuotteita. (kuva: Shutterstock)

On myös otettava huomioon, että kesäherkut ovat usein liian rasvaisia, suolaisia ja mausteisia lemmikin elimistölle. Liian suolainen tai mausteinen ruoka voi aiheuttaa karvakaverille esimerkiksi ripulia. Vatsavaivoja voi aiheuttaa myös jäätelö, sillä koirat ja kissat ovat laktoosi-intolerantteja. Liian suuri määrä suolaista ruokaa voi myös aiheuttaa suolamyrkytyksen.

Myöskään alkoholi ei missään tapauksessa sovi lemmikille, vaan se voi aiheuttaa eläimelle myrkytyksen. Tölkit ja pullot on siis pidettävä eläimen ulottumattomissa.

Söikö eläin jotain sopimatonta?

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet lemmikkisi syöneen jotain kiellettyä tai vaarallista. Suolitukoksen oireita ovat muun muassa apea yleisilme, kivuliaisuus, oksentelu, ripuli ja ummetus. Myrkytyksen oireita puolestaan ovat esimerkiksi oksentelu, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen.

Jos lemmikin kurkkuun on juuttunut jotain kiinni, eläin alkaa yleensä kakoa sekä raapimaan suutaan tassullaan. Näissä tapauksissa yritä paikantaa suuhun tai nieluun juuttunut esine. Mikäli se ei onnistu, vie eläin heti eläinlääkäriin.

Alkoholi ei missään tapauksessa sovi lemmikille. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Populaatiopentu Ramses pelastettiin kissakriisin keskeltä - kohtalo olisi voinut olla hyvinkin karu

Lue myös: Kissanomistajat tekevät usein ilmojen lämmetessä kohtalokkaan virheen: "Voi loukkaantua vakavastikin"

Lue myös: Haluatko koiranpennun? 5 asiaa, jotka sinun tulee ottaa huomioon pennunhankinnassa

Lähde: Agria Eläinvakuutus, Evidensia, Omaeläinklinikka

Kilpailut

Uusimmat