Kuva: EBU / Thomas Hanses

Islanti on yksi Euroviisujen ennakkosuosikeista - tiimiin osunut koronatapaus säikäytti

18.05.2021 16:45 - Iiro Myllymäki

Islannin edustaja Daði Freyr kertoo Voice.fi:n erikoishaastattelussa, miltä tuntui, kun Rotterdamissa korona iski Islannin delegaatioon.

Islanti on yksi ennakkosuosikeista tämänvuotisessa Eurovision laulukilpailussa, joka järjestetään Alankomaissa Rotterdamissa. Islantia edustaa Daði Freyr yhdessä Gagnamagnið-ryhmänsä kanssa, ja kokoonpano esittää 10 Years -kappaleensa toisessa semifinaalissa. Samassa torstaina käytävässä semifinaalissa lavalle nousee myös Suomen Blind Channel.

Daði og Gagnamagnið -ryhmän esitys on varmasti yksi tämän vuoden Euroviisujen värikkäimmistä ja hyväntuulisimmista. Kuusihenkinen ryhmä on pukeutunut yhteneviin asuihin, taustalla nähdään videopelimäistä grafiikkaa ja kolme soittajaa esittää soittavansa esitystä varten suunniteltuja, kaarevia keytar-soittimia.  

- Haluan, että katsojat tuntevat olonsa viihdytetyiksi. Halusimme tehdä hauskan kappaleen, hauskan koreografian, hauskat asut ja laittaa hauskoja juttuja screeneille, Freyr sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Kappaleella on myös muuta sanomaa kuin pelkkä hauskuuden levittäminen. Freyr on kirjoittanut kappaleen rakkaudenosoituksena vaimolleen Árný Fjólalle, joka on myös mukana yhtyeessä. Pariskunta on ollut yhdessä kymmenen vuoden ajan, ja tästä kappale on saanut nimensäkin. Parilla on yksi lapsi, ja tällä hetkellä he odottavat toista lasta.

- Ei kuitenkaan tarvitse olla romanttisessa suhteessa, jotta voi samastua tähän kappaleeseen. Kyse voi olla suhteesta ystävään, perheenjäseneen tai vaikka autoon, Freyr sanoo pilkettä silmäkulmassaan.

Freyrin vaimo Árný Fjóla (kuva: EBU / Thomas Hanses)

Viime vuoden voittajasuosikki

Islanti ei ole vielä koskaan voittanut Euroviisuja. Ennakkoarvioiden perusteella vaikutti siltä, että viime vuonna Islannilla olisi ollut erinomaiset voittomahdollisuudet Daði Freyrin ja porukan Think About Things -kappaleella. Koko kilpailu kuitenkin päädyttiin perumaan koronapandemian takia. Islannin yleisradioyhtiö RÚV päätti, että yhtye pääsee kilpailemaan vuoden 2021 Euroviisuihin ilman erillistä karsintaa.

Siinä missä Islannin tämänvuotinen kappale on omistettu Freyrin vaimolle, viime vuoden biisi oli omistettu parin pian kaksivuotiaalle ensimmäiselle lapselle. Kappaleesta tuli hitti euroviisuympyröiden ulkopuolellakin TikTokissa.

Freyr kertoo olleensa pettynyt Euroviisujen peruuntumisesta, koska hänen ja Gagnamagnið-ryhmän haaveena on ollut päästä kokemaan Euroviisuissa kilpaileminen. Ryhmään kuuluvat Freyrin vaimon lisäksi myös miehen sisko ja kolme ystävää.

- Oli aika outoa nähdä, että Euroviisut peruttiin eikä esimerkiksi siirretty eteenpäin tai tehty jotain erilaista versiota. Olen kuitenkin iloinen, että kilpailua ei järjestetty vain musiikkivideoilla, koska se ei tuntuisi Euroviisuilta, Freyr sanoo.

Daði Freyr on yksi ennakkosuosikeista Euroviisuissa. (kuva: EBU / Thomas Hanses)

Korona osui Islannin delegaatioon

Tänäkään vuonna Freyr ei ryhmineen saa tavallista viisukokemusta, sillä moni asia on pandemian takia toisin. Turvatoimet ovat tiukat, eivätkä artistit voi tehdä juuri mitään muuta kuin olla harjoituksissa, lehdistötilaisuuksissa ja hotellihuoneissaan. Islannin delegaatio sai huonoja uutisia sunnuntaina, kun yhden delegaation jäsenen koronatesti näytti positiivista. Tämän takia Islannin delegaatio ei päässyt osallistumaan sunnuntai-iltana järjestettyyn Euroviisujen avajaisseremoniaan, vaan koko ryhmä testattiin ja asetettiin eristyksiin. Hyvä uutinen on se, että kaikkien testitulokset palautuivat negatiivisina, ja Daði ja Gagnamagnið pääsevät näillä näkymin esiintymään torstain semifinaalissa.

Freyr kertoo Voice.fi:lle, että hän ei jäänyt harmittelemaan avajaisseremonian jäämistä väliin, vaikka tuntuikin oudolta katsoa muiden artistien juhlintaa omasta hotellihuoneesta striimin välityksellä. Mies tähdentää, että koronatartunnan saanut ei ollut kukaan ryhmän esiintyjistä.

- Olin huolissani positiivisen testituloksen saaneen henkilön puolesta. Kaikkien ryhmän jäsenten hyvinvointi on tärkeämpää kuin mikään muu, Freyr sanoo.

Koska artistien menemisiä on rajoitettu, Freyr ei ole vielä päässyt tapaamaan Suomen edustajaa Blind Channelia. Mies sanoo pitävänsä suomalaisyhtyeen kilpailubiisistä.

- Se on niin hauska. Olin suuri Linkin Park - ja System of a Down -fani, joten se lämmittää sydäntä nostalgisesti, Freyr sanoo.

Pitäisikö Daði Freyrin ja Blind Channelin kenties tehdä joskus musiikillista yhteistyötä? Freyr naurahtaa tälle ehdotukselle.

- Se voisi olla mielenkiintoista. Minusta tuntuu, että meidän kappaleemme ja esityksemme eivät voisi olla kauempana toisistaan.

Lue myös: Euroviisuissa on havaittu koronatartuntoja, mutta Blind Channel ei hätkähdä: "Olemme vastuullisia"

Lue myös: Ruotsin euroviisuedustaja Tussen sukupuoli on nostattanut kyselyitä: "Sillä ei ole minulle väliä"

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat