Kuva: EBU / Sarah Louise Bennett

Ukraina on Euroviisujen suurin ennakkosuosikki - yhtye kertoo haastattelussamme, miten uskoo sodan vaikuttavan tuloksiin

14.05.2022 14:15 - Iiro Myllymäki

Kalush Orchestran johtohahmo Oleh Psiuk kertoo, että yhtye haluaa olla hyödyksi kotimaalleen levittämällä tärkeää sanomaa. Räppäri kehuu myös Suomen edustajaa The Rasmusta.

Lauantai-iltana käydään Eurovision laulukilpailun finaali, jossa on yksi ennakkosuosikki yli muiden. Ukrainan Kalush Orchestra edustaa maataan kappaleella Stefania, joka yhdistelee räppiä paikallisiin folk-elementteihin. Ukraina on vedonlyöntilistoilla ykkössuosikki voittajaksi, osittain vallitsevan sotatilan vuoksi. Ihmiset haluavat osoittaa tukensa Ukrainalle äänestämällä.

Voice.fi pääsi haastattelemaan Kalush Orchestran perustajaa räppäri Oleh Psiukia, 27, joka vastasi kysymyksiin sähköpostin välityksellä. Miten yhtye uskoo Venäjän aloittaman sodan vaikuttavan Euroviisujen tuloksiin?

- Uskomme kappaleeseemme. Se heijastelee tämän ajan henkeä. Näemme ja kuulemme ihmisten reaktiot Stefaniaan, ja he pitävät siitä. Olimme kärjessä kappaleemme kanssa jo ennen sotaa, Psiuk sanoo.

Oleh Psiuk esiintyy tunnistettavasti pinkissä hatussa. (kuva: EBU / Andres Putting)

Stefania-kappale kertoo Psiukin äidistä, mutta sodan myötä se on saanut laajempia merkityksiä. Nyt kappale on symboli myös ukrainalaisten synnyinmaalle, joka on uhattuna raa’assa sodassa. Monet ukrainalaiset ovat joutuneet eroon perheestään ja äideistään, ja kappaleella on nyt ukrainalaisille vahva merkitys.

Kalush Orchestra koostuu kuudesta miehestä, ja heidän edustusmatkansa kohtalo oli pitkään epävarma. 18–60-vuotiaat ukrainalaismiehet eivät saa poistua maasta sodan takia, mutta Ukrainan yleisradioyhtiön ja Ukrainan hallinnon tukemina Kalush Orchestran jäsenet saivat erityisluvan poistua maasta promootiokiertueelle ja Euroviisuihin. Yhtye esiintyi kolmessa Euroviisuja edeltäneessä konserttitapahtumassa Alankomaissa, Israelissa ja Espanjassa. Lisäksi he esiintyivät ukrainalaisyhteisöille ja sotapakolaisille Israelissa ja Puolassa. Samalla bändin jäsenet harjoittelivat Euroviisuja varten.

Ennen promootiokiertueelle lähtemistä yhtye ei pystynyt pitkään aikaan kokoontumaan yhteen harjoittelemaan. Vaikeuksista huolimatta yhtye on saanut vaikuttavan esityksen aikaan Torinon euroviisulavalle. Yhtye haluaa osoittaa esityksellään, että ukrainalainen kulttuuri on olemassa vahvana ja että Ukrainan kansa on voimakas.

- Voimme olla omalla toiminnallamme hyödyksi maallemme. Musiikkimme kautta voimme välittää viestimme valtavalle euroviisuyleisölle. Tämä on meidän tapamme olla hyödyksi maallemme, Psiuk kertoo.

Yksi jäsenistä jäi taistelemaan

Ennen promootio- ja euroviisumatkoja yhtyeen jäsenet auttoivat monin tavoin sodan runtelemassa Ukrainassa. Jo sodan ensimmäisten päivien aikana Psiuk perusti vapaaehtoisjärjestön nimeltään ”Ty de?”, eli suomennettuna ”Missä olet?”.

- Minulla on vapaaehtoisjärjestö, joka auttaa ihmisiä löytämään suojaa, liikkumaan ja saamaan lääkkeitä. Järjestössä työskentelee 35 henkeä. Tämä on todella tärkeää tuhansille asukkaillemme. Yritämme tehdä joka päivä jotakin auttaaksemme ukrainalaisia. Yksi yhtyeemme tanssijoista, Slavik Hnatenko, on liittynyt aluepuolustusjoukkoihin ja luopunut paikastaan euroviisukokoonpanossa jäädäkseen taistelemaan, Psiuk kertoo.

Kalush Orchestra on päätynyt Torinossa tekemään yhteistyötä Suomen edustajan The Rasmuksen kanssa. The Rasmuksen solisti Lauri Ylönen kertoi Torinossa Voice.fi:lle, että Kalush Orchestra itse ehdotti yhteistä esiintymistä. Yhtyeet soittivat Torinossa kadulla yhteisesti Stefanian ja Suomen edustusbiisi Jezebelin, ja lisäksi jammailusessiossa kuultiin pätkää The Rasmuksen In the Shadows -hitistä.

Kalush Orchestran Oleh Psiukilla on paljon lämpimiä sanoja The Rasmuksesta ja Ylösestä.

- Oli hienoa päästä kohtaamaan Lauri Ylönen The Rasmuksesta. Kaikki ovat kuulleet heidän biisejään, ja nyt pääsemme esiintymään samalle lavalle. On myös todella hienoa, että he todella tukevat Ukrainaa.

(kuva: Handout / Ukrainan euroviisudelegaatio)

Psiuk uskoo, että Jezebel-kappaleesta tulee The Rasmuksen muiden hittien rinnalle nouseva laulu.

- Kaikki, mitä The Rasmus tekee, jää historiaan.

Psiukilla on selvä viesti ihmisille siitä, miten kaikki voivat juuri nyt tukea Ukrainaa suuren hädän hetkellä.

- Mitä nopeammin tulemme yhteen, sitä enemmän ihmiset auttavat ja sitä nopeammin sota loppuu eikä se leviä muihin maihin. Jos maassasi ja kaupungissasi on Ukrainaa tukeva mielenosoitus, mene sinne. Levitä tietoa siitä, mitä todellisuudessa Ukrainassa tapahtuu, Psiuk sanoo.

Voice.fi haastatteli Kalush Orchestraa ja muiden maiden edustajia Euroviisujen turkoosin maton tilaisuudessa viime sunnuntaina. Haastattelut voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Lue myös: The Rasmus on pohtinut Lauri Ylösen paidattomuutta viisuesityksessä - "Mielestämme se on ok"

Lue myös: Ison-Britannian upeaääninen euroviisuedustaja hehkuttaa Lordia: "Sen pitäisi olla kaikkien suosikkieuroviisubiisi"

Kilpailut

Uusimmat