Kuva: Shutterstock

Karista stressi viikossa tietoisen läsnäolon avulla - helpot harjoitteet jokaiselle päivälle

26.12.2018 18:15 - Emmi Moilanen

Suihkussa, aamukahvin äärellä tai jopa työmatkalla voi karistaa stressiä läsnäoloharjoitteiden avulla.

Arjessa olemme jatkuvasti erilaisten ärsykkeiden keskellä. Päivän aikana eteemme tietoa tulvii niin työpaikalta, sosiaalisesta mediasta kuin vaikkapa televisiostakin. Välillä saattaa siis tuntua siltä, että rauhallinen tauko tästä kaikesta olisi paikallaan.

Vaikka arki tuntuu kiireiseltä ja omaa aikaa ei ole aina saatavilla, Popsugar-sivusto kokosi yhteen viikkoharjoituksen, joka onnistuu jokaiselta. Pääset lukemaan päiväkohtaiset neuvot alta.

Sunnuntai: Kylpy tai lämmin suihku

Sen sijaan, että keskittyisit radion kuuntelemiseen tai hoidettavien asioiden läpikäymiseen mielessäsi, kiinnitä tarkempaa huomiota siihen, miltä juokseva vesi tuntuu vartalollasi. Harhailevat ajatukset katkaisee tehokkaasti myös tietoinen keskittyminen hengitykseen.

Maanantai: Rauhallinen aamuhetki kahvin äärellä

Varaa aamuusi hieman enemmän aikaa ja aloita päivä harjoittamalla tietoista läsnäoloa. Keskity täysin siihen mitä teet; mittaa kahvinpurut, aseta suodatinpussi ja kaada vesi.

Kahvin ollessa valmis istu rauhassa alas ja nauti kupillinen tunnustellen, millaisella mielellä olet juuri tänä päivänä. Kiinnitä huomiota myös siihen, miltä vastakeitetty kahvi tuoksuu ja miltä se maistuu suussasi.

Tiistai: Tiedosta kehosi

Ota hetki omaa aikaa esimerkiksi työmatkalla ja keskity siihen, mitä juuri sillä hetkellä tunnet kehossasi. Tunnetko esimerkiksi lämmittävän autonistuimen vai onko sinulla kenties kylmät kädet? Mitä näet ja kuulet ympärilläsi? Esimerkiksi tällaiset ajatukset rauhoittavat sinut tehokkaasti nykyhetkeen ja katkaisee esimerkiksi tulevasta työpäivästä aiheutuneen stressin hetkeksi.

Keskiviikko: Älä hermostu odotellessasi

Ota odottelusta kaikki hyöty irti ja harjoita mindfulnessia sekä tietoista läsnäoloa esimerkiksi ruokakaupan kassajonossa. Ärsytyksen sijaan keskity hengittämään muutamia kertoja oikein syvään. Tunne ilman virtaavan keuhkoisi ja hengitä hitaasti ulos.

Torstai: Tee hampaiden pesusta läsnäoloharjoitus

Hampaiden peseminen on loistava tilaisuus harjoittaa tietoista läsnäoloa ja rauhoittumista päivittäin ainakin parin minuutin ajan. Samalla kun harjaat hampaitasi, keskity tietoiseen hengittämiseen.

Perjantai: Lounashetki

Rauhoita hektinen työpäivä lounaalla, jolloin suljet muut häiriötekijät ympäriltäsi ja keskityt vain syömiseen. Tietoinen syöminen edesauttaa myös sitä, että tunnet herkemmin, milloin oikeasti olet kylläinen ja syönyt riittävästi.

Lauantai: Myös siivotessa voi harjoittaa mindfulnessia

Vaikka viikkosiivous saattaa tuntua puuduttavalta ajatukselta, touhuilun lomassa on erinomainen tilaisuus harjoittaa tietoista läsnäoloa. Keskity täysillä siihen, mitä olet tekemässä. Miltä näyttää, kun pölyt puhdistuvat kirjahyllyn päältä tai likatahrojen puhdistuminen kylpyhuoneen pinnoilta? Popsugarin artikkelissa vinkataan myös suosimaan luonnonmukaisia puhdistusaineita, jolloin voit turvallisin mielin keskittyä myös siihen, millaisia tuoksuja leviää ympäri asuntoasi.

Lue myös: Karista stressi ja keskittymisvaikeudet joogalla: Jo 6 yksinkertaista liikettä riittää

Lue myös: Onko treenimotivaatio hukassa? On olemassa väri, joka saa innostuksen heräämään

Lue myös: Siivouskeijun avulla koti siistiksi - katso, miten innostat lapsia siivoamaan

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat