Onko terveytesi tasapainossa? Kehosi viestit voivat paljastaa sairauden

03.08.2015 10:36 - Anna Hopi

Ihmisen keho on herkkä kokonaisuus, joka viestittää terveydentilasta päivittäin. Osaatko kuunnella kehosi viestejä?

Pienet päivittäiset rutiinit rakentavat kuukausien ja vuosien aikana terveytesi peruspilarit. Keho pyrkii viestittämään ihmiselle päivittäin vointia. Syötyäsi liian mausteista ruokaa sinua saattaa närästää, liian vähä uni näkyy olossa, kuten myös se, harrastatko liikuntaa tarpeeksi.

Keholla on omat tapansa kieliä huonontuneesta terveydentilasta. Lue alta vinkit, joista näet, onko kaikki todella kunnossa kehossasi.

1. Virtsa

Aamuvirtsasi voi paljastaa tulehduksen ja raskauden merkit. Tarkkaile esimerkiksi virtsan väriä. Mitä tummempi on sen väri, sitä enemmän sinun on syytä huolehtia. Tumma virtsa voi kieliä nestehukasta, joka johtuu siitä, että keho pyrkii munuaisten kautta puhdistamaan verta haitallisista kuona-aineista. Joskus nestehukka tosin tulee myös liian vähäisestä vedenjuonnista.

Myöskin liian tiheä virtsaamistahti voi viestittää diabeteksesta, liiallisesta kahvin tai alkoholin juomisesta, raskaudesta tai heikentyneistä lihaksista. Stressi voi aiheuttaa myös pidätysvaikeuksia. Jos virtsassasi on verta, se saattaa kertoa munuaissairaudesta.

2. Hampaat

Hammaslääkäri voi nähdä paljonkin elintavoistasi suuhusi katsomalla. Hampaat kielivät usein sairauksista, jotka liittyvät sydämeen, keuhkoihin tai ruoansulatuselimistöön. Jos kärsit ientulehduksesta, sinulla on tutkimuksien mukaan suurempi diabetesriski. Haljenneet hampaat saattavat olla merkki ikääntymisestä, mutta myös voimakkaasta närästyksestä.

Onko suussasi haavoja? Se on normaalia, mikäli näin ei käy liian usein. Jos vaiva äityy krooniseksi, niin mene hammaslääkäriin. Joskus haavat kielivät syövästä suussa. Ienten vetäytyminen ja hampaiden menettäminen taas voi kieliä osteoporoosista. 

3. Paino

Painon lisääntyminen tai sen putoaminen on ilmiö, jota tapahtuu kaikille ajan saatossa. Tämä riippuu dieetistä, elämäntyylistä ja stressitasosta. Jos painossasi tapahtuu äkillisiä muutoksia, se voi kertoa hormonaalisesta epätasapainosta ja kilpirauhasen ongelmista, sydän ja munuaisongelmista tai raskaudesta.

4. Iho

Iho on ihmisen suurin elin ja se joutuu päivittäin alttiiksi ulkoisille ärsykkeille. Jos huomaat ihossa äkillisiä muutoksia värissä tai luomissa, mene heti lääkäriin. Nämä oireet voivat kieliä melanoomasta.

5. Kynnet

Kynsien värin muutos voi kertoa erilaisista sairauksista. Kalpeat kynnet voivat kertoa kynnen vaurioitumisesta, mutta joskus ne ovat myös merkkejä anemiasta ja punasolujen puutostilasta. Jos sinulla on halkeilevat ja ohuet kynnet, saatat kärsiä kilpirauhasongelmista.

Mikäli kyntesi ovat kellertävät ja paksuuntuneet, se kielii sieniongelmasta. Jos kynsissäsi on valkoisia viivoja, se kertoo proteiinin ja muiden ravintoaineiden puutostilasta, munuaistaudista tai maksasairaudesta. Jos kynsiesi olla on mustelmia, se kertoo siitä, ettei kehosi saa tarpeeksi happea.


Lähde: Healthy Life Tricks.

Kilpailut

Uusimmat