Nukuitko taas huonosti? Luovu 5 haitallisesta tavasta

06.08.2015 13:59 - Heli Thoren

Joskus uni ei vain tule silmään, vaikka mitä tekisi. Tuolloin on syytä tarkistaa elämäntapojaan suurennuslasilla.

Unihäriöistä kärsivät tietävät, miten koville se ottaa, kun nukkumattia ei näy, vaikka ulkona alkaa jo sarastaa. Pienet arkiset tavat voivat olla unen laadulle yllättävän haitallisia, ja ne voivat häiritä unta yllättävän paljonkin. Jos haluat nukkua paremmin, kiinnitä huomiota elämässäsi seuraavaan viiteen kohtaan:

1. Liikaa kofeiinia

Toiset ihmisistä voivat juoda iltateen tai kahvin täysin huoletta, mutta monia kofeiini piristää herkästikin. Jos tuntuu, että nukut yösi kevyesti, levottomasti tai et saa unta ollenkaan, kiinnitä huomiota päivän aikana nautitun kofeiinin määrään. Aamukahvia voi nauttia huoletta ja toimistollakin voi hörppiä kupillisen, mutta ei välttämättä enempää. Kokeile vähentää kahvin, teen ja muiden kofeiinipitoisten juomien juomista ja testaa, onko sillä vaikutusta uneesi. Saatat yllättyä.

2. Makuuhuoneen ulkomuoto

Vaikka et olisikaan siivousfriikki, sotkuisen makuuhuoneen on tutkimuksissa todettu häiritsevän yllättävän monen unta hyvin radikaalistikin. Siivoa lehtikasat pois yöpöydiltä, tuuleta huone ennen nukkumaan käymistä ja huolehdi, että sinulla on huoneessa muutenkin hyvä olla. Monilla auttaa, jos makuuhuone omistetaan ainoastaan levolle, eli sinne ei mennä tekemään töitä tai päästetä lemmikkejä mönkimään sänkyyn yhdessä nukkujan kanssa.

3. Alkoholi

Lasillinen viiniä pasta-annoksen kanssa illallisella voi kuulostaa ihanalta ajatukselta, muttei välttämättä tee unellesi hyvää. Vaikka toisilla alkoholi auttaa nukahtamista, tämä ei tarkoita, että se tekisi unelle hyvää. Alkoholin nauttimisen on todettu - jo pieninäkin määrinä nautittuna - tekevän unesta levottomampaa ja kasvattaneen yöllä havahtumisten määrää. Sama kuin kofeiinin kanssa, sinun kannattaa testata, kuinka alkoholin nauttiminen tai sen juomatta jättäminen vaikuttavat kehoosi.

4. Urheilu

Vaikka kunnon hikitreenin jälkeen tuntuisi siltä, ettet jaksa tehdä muuta kuin kellahtaa sänkyyn, niin uni ei välttämättä silti tulekaan. European Journal of Applied Physiology -julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että iltasella urheilevat nukahtivat keskimäärin 14 minuuttia myöhemmin kuin he, jotka harrastivat liikuntaa päiväsaikaan.

5. Liikaa stimulaatiota

Kurkitko puhelintasi vielä juuri ennen nukahtamista. Jätä sosiaalinen media rauhaan ennen nukkumaanmenoa. Näin annat aivojesi rauhoittua, kun vältät stimuloimasta niitä. Vietä ruutuvapaata aikaa ennen unta. Television katsominen, padin selaaminen tai puhelimella naputtelu voivat sotkea unirytmiä yllättävän tehokkaasti. Tutkijat suosittelevat ruutuvapaata aikaa 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa heille, joilla on univaikeuksia.

Lähde: Mamavation

Kilpailut

Uusimmat