Kuva: Fotolia

Onko olosi usein turvonnut tai suusi kuiva? 4 oiretta, jotka kertovat liiallisesta suolan käytöstä

19.08.2016 17:45 - Emmi Moilanen

Liiallinen suolan määrä ruokavaliossa voi aiheuttaa kummallisia oireita, kuten sen, että useat ruuat tuntuvat maistuvan liian miedoilta.

SELF selvitti asiantuntijan avulla yleisimmät merkit, jotka varoittavat siitä, että päivittäin nautittu suolan määrä on saattanut kasvaa huomaamattasi liian suureksi.

Olosi on turvonnut

Jos olosi tuntuu yhtäkkiä siltä, kuin olisit lihonut useita kiloja vain yhdessä yössä, todennäköinen syy tälle kurjalle tuntemukselle on liiallinen natriumin eli suolan määrä ruokavaliossasi.

- Suola toimii kuin magneettina vedelle, mikä puolestaan aiheuttaa nesteen kerääntymistä kehoon, selittää ravintoneuvoja Bonnie Taub-Dix.

Suolan aiheuttamaan turvotukseen on onneksi yksinkertainen ratkaisu. Vähennä ruokavaliosi natriumpitoisuutta ja juo enemmän vettä. Riittävä veden juominen edesauttaa natriumia poistumaan kehostasi tehokkaammin.

Suusi on jatkuvasti kuiva

Jos riittävästä vedenjuomisesta huolimatta tunnet olosi jatkuvasti janoiseksi tai suusi olevan kuiva kuin aavikko, on tämä merkki siitä, että ruokavaliosi saattaa sisältää liikaa suolapitoisia aterioita.

Huomaat, että useat ruuat ovat mauttomia

- Jos käytät liikaa suolaa, totut sen runsaaseen makuun. Tämä voi johtaa siihen, että et enää maista kunnolla raaka-aineille ominaisia, luontaisia makuja, toteaa Taub-Dix.

Hälytysmerkkinä liiallisesta suolan saannista on se, että tunnet halua lisätä kyseistä maustetta lähes kaikkiin syömiisi aterioihin sekä välipaloihin. Taub-Dixin mukaan suolan vähentämistä voi kokeilla suosimalla muita, melko voimakkaita mausteita.

- Paprikajauhe, valkosipuli, sipuli ja jopa sitruuna voivat toimia apuna liiallisesta suolan määrästä vieroittautuessasi, hän kertoo.

Kärsit korkeasta verenpaineesta

Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, suolainen ruokavalio saattaa jopa pahentaa sairauden oireita. Tällöin olisikin erittäin tärkeää muistaa pitää päivittäin nautittu suolan määrä maltillisena.

- Vaikka et kokisi muita oireita, korkea verenpaine voi olla merkki siitä, että syöt liikaa suolaa, Taub-Dix kertoo.

Lähde: SELF

Lue myös: Hermostuttaako? Kuusi ruokaa rauhoittavat oloasi

Lue myös: Tutkimus paljasti 10 addiktoivinta ruokaa - näyttääkö tutulta?

Kilpailut

Uusimmat